Universitatea Petrol-Gaze Ploieşti va utiliza energia geotermală pentru încălzire/răcire în campus, într-un proiect finanţat din fonduri norvegiene de 1,35 milioane de euro

Autor: Daniel Lazar 18.03.2021

Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti implementează un sistem hibrid de eficientizare energetică folosind energia geotermală aplicat în campusul universităţii, proiect finanţat din fonduri norvegiene de 1,35 milioane de euro şi cu cofinanţări de 240.000 de euro de la Consiliul Judeţean Prahova şi 1700 de euro de la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti şi care are termen de finalizare anul viitor.

Astfel, campusul UPG Ploieşti va deveni unul dintre puţinele din Europa în care se utilizează energia geotermală pentru încălzirea/răcirea spaţiilor din amfiteatre, laboratoare sau săli de cursuri. Este un sistem eficient energetic, prin care se reduc foarte mult cheltuielile de încălzire pe perioada sezonului rece, dar şi cheltuielile cu răcirea spaţiilor pe timpul verii. 

UPG Ploieşti este membru al unui consorţiu internaţional care a demarat în cadrul competiţiei Erasmus+ - Acţiunea cheie 3 -2020, prin elaborarea şi depunerea proiectului intitulat VALIDEX, având ca parteneri universităţi din Ungaria şi Slovacia, valoarea acestuia fiind de 600.000 de euro.

Anul acesta a fost depus un proiect în cadrul competiţiei Universităţi Europene - European Universities for an oil career – EUROCA, împreună cu parteneri din Bulgaria şi Grecia, care are ca scop realizarea unui Masterat comun în specializarea Petrol şi Gaze.

„Pe lângă acestea, se vor depun proiecte care au la bază digitizarea şi componente realizate în parteneriat, de tip green cooperation and mobility. Constituirea unui consorţiu universitar la nivel naţional şi internaţional care să susţină centrarea învăţământului pe student şi adaptarea programelor universitare la cele mai noi cerinţe din domeniul pieţei muncii şi care vizează meseriile viitorului vor reprezenta priorităţi ale activităţii de internaţionalizare din universitatea noastră”, a precizat Rectorul Florinel Dinu.

Anul trecut, UPG Ploieşti a avut încheiate o serie de contracte de cercetare ştiinţifică realizate de colectivele multidisciplinare ale universităţii, printre beneficiari regăsindu-se OMV Petrom, Rompetrol Rafinare, Timken România, Distrigaz Sud Reţele, Amromco Energy Ploieşti, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale Bucureşti (ANRM), ICECHIM, SGS România, Arcelor Mittal, Ecomaster, Liberty Tubular Products Ostrava (Republica Cehă) etc. Tot la universitatea ploieşteană se va înfiinţa un parc fotovoltaic, în cadrul EEA and Norway Grants (2014-2021).