Creşterea provizioanelor în anul pandemic 2020 a pus presiune pe câştig Raiffeisen Bank a obţinut un profit de 644 mil. lei în 2020, în scădere cu 17%. Steven van Groningen, şeful băncii: 2020 ne-a testat tuturor rezistenţa şi ne-a adus provocări cu care nu ne-am mai confruntat

Autor: Claudia Medrega 18.03.2021

♦ Dacă economia îşi va reveni în ritmul prognozat de analişti, riscul deteriorării semnificative a portofoliilor de credite va fi mult diminuat, în opinia şefului Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.

Raiffeisen Bank, subsidiara de pe piaţa locală a grupului aus­triac cu acelaşi nume, a ra­portat pentru 2020 un pro­fit net de 644 mil. lei, în scădere cu 17% faţă de câştigul din 2019, în condiţiile în care creditarea s-a majorat cu 5%, veniturile au scăzut uşor, iar provizioa­ne­le au crescut, în contextul crizei econo­mice provocate de COVID-19.

„Această scădere a fost înregistrată, pe de o parte, din cauza evoluţiei economiei în an de pandemie, dar şi a politicii noastre conservatoare de provizionare a creditelor. În plus, Raiffeisen Bank a valorificat expe­rienţa şi comportamentul său responsabil şi a venit cu soluţii eficiente în această pe­rioadă asumându-şi faptul că nu cifrele sunt cele mai importante, atunci când ne con­frun­tăm cu o criză sanitară“, a transmis banca.