Falimentul Greensill, un imperiu al datoriei construit pe datorii, zguduie industria oţelului din Europa, sectorul financiar şi politica britanică. Fostul premier britanic David Cameron, care a făcut posibil referendumul pentru Brexit, a fost consilier şi acţionar la Greensill Capital

Autor: Bogdan Cojocaru 18.03.2021

Când imperiul financiar britanic Greensill Capital, unul dintre principalii furnizori de finanţare pentru lanţurile de apro­vizio­nare, a încercat să forţeze în justiţie un obscur asigurător australian să nu-şi retragă gajul, a avertizat că prăbuşirea operaţiunilor sale va pune în pericol locurile de muncă a 50.000 de oameni în întreaga lume. N-a putut împiedica dezastrul.

Un scandal şi un faliment mai târziu, un om cu o funcţie de top şi-a pierdut deja poziţia. Este vorba de Eric Varvel, directorul diviziei de management de active a gigantului Credit Suisse, finanţator al Greensill. De asemenea, grupul elveţian a anunţat că se aşteaptă la default-uri într-o serie de fonduri de 10 miliarde de dolari administrate împreună cu Greensill pentru firme din lanţurile de aprovizionare şi că investitorii au început deja să ameninţe cu procese. Varvel este executivul cu cea mai mare funcţie de la Credit Suisse pedepsit din cauza scandalului fondurilor Greensill. Însă el nu va rămâne fără loc de muncă. Se va concentra în continuare pe poziţia sa de CEO al Credit Suisse Holdings (SUA) şi de preşedinte al diviziei de investiţii.

Pentru alţii, problemele ar putea fi mult mai grave. Credit Suisse a îngheţat fonduri de investiţii de 10 miliarde de dolari care alimentau cu cash Greensill Capital. Greensill este finanţatorul unor tranzacţii de amploare făcute de omul de afaceri britanic Sanjeev Gupta, supranumit salvatorul oţelului deoarece s-a specializat în achiziţionarea de oţelării şi alte fabrici industriale cu probleme. Cu bani de la Greensill, la care a fost şi investitor, Gupta a cumpărat mai multe oţelării europene ale ArcelorMittal din România, Cehia şi alte patru state.

Creditele au fost garantate cu active deţinute de omul de afaceri în Australia. Cu cel mai mare creditor al său în insolvenţă, Gupta a pierdut accesul la cea mai mare sursă de finanţare, iar capacitatea sa de a mai face afaceri este pusă la îndoială, potrivit Bloomberg. Presa britanică scrie că colapsul Greensill pune în pericol 5.000 de locuri de muncă din industria oţelului din Marea Britanie. Grupul Liberty Steel, tot al lui Gupta, deţine acolo 12 oţelării. În Germania, mai multe oraşe care şi-au investit economiile într-o bancă a Greensill riscă să piardă 500 de milioane de euro. Reuters scrie că această criză ar putea însemna pierderi pentru mai multe bănci şi companii de asigurări care au făcut afaceri cu creditorul britanic. Există, de asemenea, şi posibilitatea apariţiei unor scandaluri politice.

În Scoţia, de exemplu, guvernul a furnizat asistenţă financiară pentru uzina de aluminiu Lochaber, preluată de Gupta, care în Marea Britanie a fost descris ca posibilul salvator al industriei oţelului. Pentru parlamentarii britanici dornici să vadă redresându-se industria oţelului, finanţarea directă a lanţurilor de aprovizionare părea soluţia perfectă.

În 2012, premierul de atunci David Cameron a anunţat un program de finanţare a lanţurilor de aprovizionare conceput pentru alimentarea mai rapidă cu bani a companiilor mici. Australianul Lex Greensill, omul din spatele imperiului care-i poartă numele, a fost consilier al guvernului britanic pentru acest program şi, în 2017, a primit titlul de comandant al Imperiului Britanic pentru serviciile aduse economiei.

Între timp, Cameron a fost răsplătit devenind acţionar şi consilier la Greensill. Lui Gupta i-a plăcut să se joace cu sumele mari şi cu riscul. Fost trader de mărfuri, el conduce GFG Alliance, o colecţie de entităţi pe care le deţine împreună cu alţi membri ai familiei.

O mare parte din afacere, care se întinde de la oţel şi aluminiu la energie regenerabilă, a fost construită într-un ritm vertiginos, omul de afaceri cheltuind 6 miliarde de dolari în cinci ani pentru o serie de tranzacţii şi investiţii din Scoţia şi până în Carolina de Sud. Ţintele erau în mare parte active vechi, nedorite, uneori afaceri muribunde, care aveau nevoie de investiţii semnificative. Puterea de foc i-a furnizat-o Greensill. Gupta declara pentru Bloomberg în octombrie că Greensill este cel mai mare creditor al companiei.

Legăturile dintre Greensill şi Gupta s-au dovedit, în cele din urmă, a fi punctul central al al unei anchete a BaFin, agenţia de supraveghere a pieţei financiare din Germania. Un audit realizat de KPMG a găsit nereguli cu privire la modul în care Greensill Bank, bancă germană, unde mai multe oraşe germane şi-au investit economiile, a înregistrat anumite active legate de Gupta. Una dintre cele mai grave constatări a fost că banca a înregistrat creanţe pentru tranzacţii care nu au avut loc încă, dar care au fost contabilizate ca şi cum ar fi fost deja făcute.

Presiunile create de BaFin au fost un factor care a determinat Greensill să caute cumpărători pentru expunerea sa la Gupta la începutul acestui an. Credit Suisse, se pare, a venit la Greensill pentru această chestiune, au spus oameni apropiaţi situaţiei. Probleme cu împrumuturile date de Greensill au început să apară anul trecut. Mai multe companii care s-au împrumutat prin fonduri Credit Suisse, prin intermediul Greensill, s-au prăbuşit, inclusiv NMC Health, Agritrade International şi BrightHouse. Greensill a intrat în faliment pe 8 martie.