O veste proastă pentru economie, cel mai slab început de an din ultimii patru ani pentru piaţa auto din România. Lipsa componentelor electronice şi piaţa europeană în declin au ras 18% din producţia auto din februarie. Dacia a avut trei zile fără producţie din cauza crizei mondiale de microcipuri, în timp ce Ford a întrerupt în intervalul 26 februarie – 10 martie

Autor: Bogdan Alecu 19.03.2021

Producţia de autoturisme a scăzut cu 18% în luna februarie, faţă de perioada similară a anului trecut, la aproape 39.400 de unităţi, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

Declinul vine în contextul în care Dacia a avut trei zile fără producţie din cauza crizei mondiale de microcipuri, în timp ce Ford a întrerupt în intervalul 26 februarie – 10 martie.

Astfel, producţia Dacia a scăzut cu 22% în primele două luni ale anului, la aproape 40.000 de unităţi, în timp ce cea a Ford de la Craiova s-a redus cu 5% la 37.800 de unităţi. Pe de altă parte, Ford s-a apropiat la circa 1.000 de unităţi lunar diferenţă de Dacia, în contextul în care gama constructorului de la Mioveni s-a redus la 3 modele – Sandero Stepway, Logan şi Duster, faţă de cinci la începutul anului trecut – cand producea şi Logan MCV şi Sandero. Noul Sandero se produce acum exclusiv în Maroc, iar Logan MCV a dispărut pentru moment din gamă, odată cu trecerea la cea de-a treia generaţie.