ASF: La finele lunii decembrie 2020, fondurile de pensii private (Pilon II şi Pilon III) au ajuns la active de 78 mld. lei, cu 21% mai mult faţă de anul anterior. Pondere de 7,5% în PIB

Autor: Tibi Oprea 19.03.2021

Sistemul pensiilor private a cunoscut o evoluţie solidă pe parcursul anului trecut, în ciuda contextului economic nefavorabil generat de pandemia de COVID-19. Astfel, la finalul lunii decembrie a anului 2020, fondurile de pensii private (Pilon II şi Pilon III) au ajuns la active de 78,07 miliarde lei, cu 21% mai mult comparativ cu anul anterior. Ca pondere în PIB, activele totale ale sistemului de pensii private au ajuns la un nivel de 7,5%, potrivit datelor transmise de Autoritatea de Supraveghere Financiară din România (ASF) Politica investiţională din cadrul portofoliilor de active ale fondurilor de pensii private a fost concentrată pe piaţa locală de capital. 

La sfârşitul anului trecut, ponderea investiţiilor în instrumente cu venit fix reprezenta 74% din totalul portofoliului investiţional al fondurilor de pensii private, în timp ce ponderea investiţiilor în acţiuni a fost de 22%. La sfârşitul anului trecut, valoarea totală a activelor fondurilor de pensii administrate privat a fost de 75,14 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 21% comparativ cu finele anului 2019. Numărul participanţilor înregistraţi a fost, la sfârşitul anului trecut, de 7,63 milioane persoane, faţă de 7,46 milioane persoane înregistrate la sfârşitul anului 2019.