Grecia se deschide de la jumătatea lunii aprilie pentru români. Care sunt condiţiile de intrare în statul elen

Autor: Miruna Diaconu 20.03.2021

Charis Theocharis, ministrul grec al turismului, spune că Grecia se va deschide încă de la mijlocul lunii aprilie pentru turiştii veniţi din Uniunea Europeană. Iniţial, Grecia a anunţat recent că va deschide graniţele pentru turişti începând cu 14 mai, în cazul în care evoluţia pandemiei va permite acest lucru. Până la acea dată, Grecia intenţionează să ridice treptat restricţiile cu privire la limitarea răspândirii virusului.

„Pentru turiştii din UE, inclusiv pentru români, Grecia se va deschide undeva la mijlocul lunii aprilie, înaintea sărbătorilor pascale. Ştim că ţara noastră este o destinaţie preferată pentru petrecerea acestor sărbători. Ca să poată veni cineva în ţara noastră trebuie să aibă un test negativ, fie să fie vaccinat, ori să fi trecut deja prin boală”, spune Charis Theocharis, ministrul grec al turismului; în cadrul unei conferinţe de presă.

Charis Theocharis a fost prezent în cadrul unei conferinţe de presă organizată vineri, 19 martie. Vizita ministrului elen al turismului a venit ca răspuns la invitaţia omologului român Claudiu Năsui.

„Este prima ţară pe care o vizitez în urma finalizării planului de deschidere a sezonului turistic. Avem un plan integrat de deschidere a turismului, un plan care anul trecut s-a dovedit un real succes, am demonstrat că se poate face turism şi în aceste condiţii”, adaugă ministrul elen al turismului.

Intrarea în Grecia

Intrarea în Grecia va fi permisă doar celor care înaintea călătoriei fie au fost vaccinaţi, fie au dobândit anticorpi în urma unei infecţii cu noul coronavirus sau vor prezenta un rezultat negativ al unui test pentru COVID-19 recent efectuat. Toţi turiştii pot fi supuşi unor teste aleatorii, în acelaşi mod ca anul trecut. Cu toate acestea, o diferenţă semnificativă faţă de anul trecut sunt testele rapide, datorită cărora carantina, pentru cazurile pozitive, va fi instituită imediat, fără timpul de aşteptare de 24 de ore din 2020. Vor fi deschide mai multe puncte de de frontieră la intrarea în Grecia.

Ce se va întâmpla dacă un turist are rezultatul pozitiv la testul rapid efectuat la graniţă

Turistul se poate întoarce înapoi în ţară, în cazul în care a sosit cu maşina, dar există posibilitatea plasării lui în carantină într-un hotel special amenajat timp de 14 zile.

Ce beneficii au cei care efectuează testul PCR

Hotelierii greci au de gând să finanţeze 50% din costul testului PCR, dar nu vor fi rambursaţi banii turiştilor, ci le vor fi oferite servicii suplimentare la hotel printr-un voucher emis, dar şi în afara hotelurilor, în cazul unităţilor de cazare mai mici.

Măsuri de protecţie

Turiştii vor fi nevoiţă să poarte mască atât în spaţiile închise, cât şi în cele deschide, dar obligativitatea purtării măştilor de protecţie nu va fi valabilă pe plajă sau în restaurante. Totodată, distanţa socială este un lucru de care turiştii trebuie să ţină cont.