Proiectul de lege care transpune Directiva Europeană în domeniul prevenţiei şi restructurării afacerilor intră în dezbatere publică. CITR: În lipsa unei culturi a prevenţiei în business, anul trecut, în România, au intrat în insolvenţă 5.694 de companii

Autor: Cristina Bellu 19.03.2021

CITR, care gestionează businessurile din România aflate în dificultăţi financiare, a anunţat vineri că Ministerul Justitiei a finalizat şi pune în dezbatere publică proiectul de lege pentru transpunerea Directivei Uniunii Europene privind restructurarea şi insolvenţa companiilor.

Peste 200.000 de companii intră anual în faliment la nivel european în lipsa unor măsuri de prevenţie adecvate mediului de afaceri, ceea ce conduce la pierderea a 1,7 milioane de locuri de muncă, notează o analiză a CITR, consultant expert în consorţiul selectat de Comisia Europeană pentru implementarea Directivei UE  în domeniul prevenţiei şi restructurării afacerilor.

În România, jumătate din cele aproximativ 30.000 de companii cu impact în economie se aflau deja în dificultate încă de dinainte de pandemie, iar un sfert dintre acestea au atins pragul insolvenţei, fără a fi încercat să acceseze o procedură de restructurare.

„În lipsa unei culturi a prevenţiei în business, anul trecut au intrat în insolvenţă 5.694 de companii la nivel naţional, dintre care 80 de companii de impact în 2020”, spun specialiştii CITR.

Prin noile reglementări, UE îşi propune să stimuleze reluarea activităţii economice a companiilor care întâmpină dificultăţi financiare, să faciliteze accesarea măsurilor de restructurare la primele semne de dificultate şi să evite ieşirea din circuitul economic a companiilor viabile. Mai ales în contextul actual, când multe companii experimentează dificultăţi punctuale sau sectoriale pe fondul pandemiei, transpunerea Directivei în legislaţia naţională este o oportunitate care vine să sprijine însănătoşirea mediului de afaceri românesc.

„Transpunerea Directivei în legislaţiile naţionale ale statelor membre UE are ca rol crearea unei culturi a salvării şi prevenţiei la nivel european, care să aducă, pe lângă avantaje pentru mediul de afaceri, şi efecte sociale pozitive, precum salvarea locurilor de muncă. Numai prin măsuri comune de uniformizare a practicilor de restructurare a businessurilor la nivel european vom reuşi să oferim un nou sens pozitiv cuvântului -restructurare- oferind cu adevărat o nouă şansă companiilor care trec prin dificultăţi”, spune Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR şi Preşedinte UNPIR Filiala Cluj, unul dintre actorii cheie în reformarea cadrului legislativ în domeniul insolvenţei şi restructurării în România.

El consideră că odată adoptată legislaţia, antreprenorii români se vor bucura de proceduri mai clare, mai flexibile, de libertate de negociere cu creditorii, de suspendarea executărilor silite, iar creditorii companiilor vor beneficia de un grad mai mare de recuperare a creanţelor prin apelarea la mecanisme de restructurare încă de la primele semne de dificultate. În plus, noua legislaţie va încuraja acordarea de finanţări în procedură şi va cuprinde prevederi care încearcă să elimine blocajele care tergiversează aprobarea unui plan de reorganizare.

Transpunerea Directivei Europene, începută la mijlocul anului 2020, presupune activităţi de cercetare şi studiere comparativă a legislaţiilor europene în domeniul restructurării, consultări cu stakeholderii la nivel naţional, redactarea proiectului de lege de transpunere, care ulterior să fie aprobat de Guvern şi adoptat de către Parlamentul României. În plus, proiectul prevede şi o campanie de informare a publicului cu privire la noile măsuri legislative, care va sprijini receptarea acestor instrumente de redresare de către mediul de afaceri.