Greii imobiliari devin greii verzi: Portland Trust vrea parcuri solare de peste 450 de milioane de euro. Primul proiect, de 131 MW şi în jur de 120 mil. euro, are aviz de la Transelectrica şi este în derulare

Autor: Roxana Petrescu 22.03.2021

Portland Trust, unul dintre cei mai puternici dezvoltatori imobiliari din România, spune că vrea un por­tofoliu de proiecte solare de peste 500 MW, primul proiect de circa 131 MW, în Argeş, având deja avizul Trans­electrica. Pe baza datelor dispo­nibile, intenţiile de dezvoltare ale Portland Trust ar putea fi evaluate la peste 450 de mil. euro, acesta fiind unul dintre cele mai importante anun­ţuri de investiţii din noul val de rege­ne­rabile preconizat pentru România.

„Faptul că pe piaţa imobiliară se vorbea mult, dar se făcea puţin pe partea de dezvoltări verzi, concepute sustenabil, ne-a determinat să trecem la acţiune“, a spus Robert Neale, fondator şi managing director al companiei Portland Trust.

Portland Trust Renewables 1 SRL este firma de proiect care a obţinut anul trecut un aviz tehnic de racordare la reţea din partea Transelectrica pentru un parc solar de 131,25 MW, în Argeş, acesta fiind primul parc din portofoliul Portland.

Pornind de la costurile de montare a unui parc solar, investiţia finală ar putea ajunge la circa 120 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.

„La momentul punerii în funcţiune, în 2022, proiectul din Piteşti va fi unul dintre cele mai mari parcuri solare din România.“

Neale mai spune că, dincolo de proiectul din Piteşti, Portland Partners vrea să ajute România la atingerea ţintelor de energie verde setate pentru 2030. Astfel, investiţiile ar putea ajunge până la 500 MW, dezvoltatorul vizând doar proiecte mari.

„În mod realist, ne dorim să dezvoltăm circa 0,5 GW (500 MW), dar avem un apetit pentru mai mult“, a mai spus Neale.