Pandemia în cifre: Un an de lockdown-uri a costat economia britanică peste 250 de miliarde de lire

Autor: Eduard Ivanovici 22.03.2021

Un an de măsuri de carantină a costat economia Regatului Unit 251 de miliarde de lire – echivalentul întregii producţii anuale a regiunii de sud-est a Angliei şi de două ori mai mult decât nivelul înregistrat anual de Scoţia, conform unui raport publicat luni, citat de The Guardian.

O analiză a Centrului pentru Economie şi Cercetări privind Mediul de Business (CEBR) arată că, în timp ce Marea Britanie a suferit pagube semnificative din cauza restricţiilor impuse de pandemie, greul a fost dus de regiunile mai sărace.

Compania a declarat că diferenţa dintre nord şi sud ar putea creşte în condiţiile în care guvernul nu va lua măsurile necesare pentru a se asigura că părţile mai puţin înstărite ale ţării nu vor continua să suporte, în mod disproporţionat, pierderile provocate de coronavirus.

Sam Miley, economist CEBR, spune că raportul a comparat estimările organizaţiei din perioada pre-COVID-19 cu nivelul de producţie înregistrat în cele 12 luni de după anunţarea primului lockdown din 2020.

Valoarea adăugată brută – care măsoară valoarea bunurilor şi serviciilor produse de economie, minus costurile de producţie şi costurile materialelor prime – a fost cu peste 250 de miliarde de lire sub nivelurile prezise de grupul britanic, spune Miley.

Cele mai grave pierderi au fost raportate în Londra, unde lipsa de activitate a business-urilor a şters 51,4 miliarde de dolari din economie.

Datorită programului de vaccinare al autorităţilor – unul dintre cele mai eficiente la nivel global – economia britanică ar putea atinge nivelurile pre-COVID-19 până la finalul anului, potrivit guvernatorului Băncii Angliei, Andrew Bailey.