Răspunsul Camerei de Comerţ a Românie la acuzaţiile NEPI Rockcastle privind terenul de la Romexpo: NEPI Rockcastle a epuizat orice şansă de dialog cu instituţia noastră; apelează la acelaşi procedeu, cenzura prin omisiune, dezinformând cu privire la situaţia terenului

Autor: Roxana Rosu 22.03.2021

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) critică poziţia NEPI Rockcastle faţă de terenul de la Romexpo, considerând că dezvoltatorul imobiliar nu prezintă informaţii corecte legate de situaţia terenului şi de planurile de dezvoltare ale zonei.

„Prin acest atac susţinut la adresa CCIR, considerăm că NEPI Rockcastle a epuizat orice şansă de dialog cu instituţia noastră, având în vedere faptul că, la data prezentei, nu exista niciun contract semnat între CCIR şi alţi dezvoltatori imobiliari”, se arată în răspunsul Camerei  de Comerţ.

Fondul de investiţii sud-african NEPI Rockcastle, cel mai mare dezvoltator imobiliar din România, cu proiecte de peste 2 mld. euro, a solicitat astăzi din nou public vânzarea terenului de la Romexpo şi nu acordarea lui cu titlu gratuit Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), şi organizarea unei licitaţii internaţionale publice pentru găsirea unui partener de investiţii.

Compania şi-a reafirmat intenţia şi capacitatea de a se implica într-un proiect dezvoltat pe terenul de la Romexpo fie prin cumpărarea la preţul pieţei a terenului sau a unei părţi din teren, fie prin asocierea cu statul român.

În acest context, CCIR a precizat că terenul aferent Complexului Expoziţional Romexpo este în folosinţa Camerei de Comerţ până în anul 2053, potrivit H.G. nr. 1709/2004 şi, respectiv, H.G. nr. 2127/2004 prin care s-au dispus transmiterea unor terenuri în suprafaţă de 9,83 ha şi, respectiv, de 403.867 mp, proprietate privată a statului, din administrarea Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti în administrarea Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”, precum şi darea în folosinţa gratuită a Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti, pe o perioadă de 49 de ani, a terenului corespunzător/

Guvernul, prin H.G. nr. 501/2010, a încercat să retragă CCIR inclusiv dreptul de folosinţă gratuită asupra acestor terenuri, însă, ca urmare a Deciziei nr. 3522/2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (I.C.C.J.) din 19 martie 2013 instanţa supremă a anulat hotărârea Guvernului şi a consfinţit dreptul CCIR de utilizare gratuită a acestor terenuri pentru 49 de ani.

 ”Cu rea intenţie sau din neştiinţă, NEPI Rockcastle omite, în continuare, că tot ceea ce este deasupra terenului, şi anume: platforme betonate, clădiri, hale etc. reprezintă proprietate privată. În consecinţă, orice încercare a statului de a vinde acest teren ar putea fi făcută numai cu despăgubirea prealabilă şi la justa valoare a CCIR, estimată, conform discuţiilor din comisiile de specialitate din Parlament, la 300 de milioane de euro (mult peste preţul pieţei în ceea ce priveşte valoarea terenului)”.

În acest context, CCIR consideră că NEPI Rockcastle şi-a depăşit cu mult competenţa ”prin această încercare agresivă de a submina noua lege a camerelor de comerţ”.

Planurile privind dezvoltarea zonei Romexpo au apărut anul trecut, când CCIR a anunţat că s-a asociat cu cel mai mare dezvoltator imobiliar român, Iulian Dascălu, într-un proiect de aproape 3 mld. euro.

De asemenea, Camera de Comerţ subliniază că proiectul de lege pentru modificarea legii camerelor de comerţ din România are în vedere exclusiv CCIR şi nu o altă entitate.