Wargha Enayati, fondatorul Regina Maria, despre banii alocaţi sănătăţii prin PNRR: Poţi să vii cu miliarde. Dacă nu ai o conducere adecvată şi profesionistă pentru spitale de stat, degeaba investeşti. Înainte de a investi ar trebui puse la punct echipele de conducere şi conducerea să fie depolitizată

Autor: Răzvan Botea 22.03.2021

Nu cred că administraţia poate atrage banii. Cauza principală este că un ministru al sănătăţii rezistă 3 luni până la maxim 2-3 ani. Ca să facă ceva, are nevoie de 8-12 ani. Dacă vrei să dezvolţi sistemul de sănătate, trebuie să închizi spitalele neperformante şi să construieşti spitale de stat sau să încurajezi spitalele private. Trebuie încurajate mai mult cabinetele medicale individuale ale medicilor specialişti care să aibă contract cu CNAS, astfel să evităm aglomerarea spitalelor.

Wargha Enayati, fondatorul reţelei medicale Regina Maria, a spus că, în opinia sa, guvernul nu va putea atrage banii alocaţi sănătăţii din PNRR, având în vedere experienţa trecutului. El argumentează că un ministru al sănătăţii are un mandat de 3 luni până la maxim 2-3 ani, timp care nu este suficient pentru demararea proiectelor mari. Înainte de a atrage investiţii, subliniază el, este nevoie de un management performant în spitalele de stat.

„Nu cred (că administraţia poate atrage banii – n. red.). Cred că m-am întâlnit cu peste 20 de miniştri si sănătăţii şi cauza principala este că sunt de la 3 luni la maxim 2-3 ani în funcţie şi apoi se schimbă. Că să poată să facă ceva, un ministru al sănătăţii are nevoie de 8-10-12 ani şi asta nu se întâmplă”, a spus Wargha Enayati.

El adaugă că este nevoie de depolitizarea managementului spitalelor din România, pentru ca sistemul medical să performeze: „Poţi să vii cu miliarde. Dacă nu ai o conducere adecvată şi profesionistă pentru spitale de stat, degeaba investeşti. Înainte de a investi ar trebui puse la punct echipele de conducere şi conducerea să fie depolitizată. Nu cred că banii sunt problema.”

Wargha Enayati mai spune că sistemul de sănătate are nevoie de dezafectarea spitalelor vechi şi neperformante şi înlocuirea lor cu spitale noi, ca să se poată dezvolta: „Iarăşi o chestie politică este că dacă vrei să dezvolţi sistemul medical ar trebui să închizi spitale neperformante şi să construieşti sau să încurajezi spitalele private cu bani pe care nu îi mai cheltui cu spitalele de stat neperformante. Nouă ne e frică să închidem spitale şi avem o infrastructură ineficientă şi cheltuieli mari.”

În ceea ce priveşte proiectele concrete din PNRR, Wargha Enayati spune că ar construi cabinete individuale pentru medicii specialişti, cu contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi astfel s-ar degaja spitalele de stat, iar pătura mijlocie din clasa medicilor ar creşte.

„Eu aş construi ambulatorii de stat în care medicii, în loc de  merge la privat să lucreze, să lucreze în ambulatoriul lor, primind bani direct de la Casă Naţională fără să lucreze la privat. Noi avem Asociaţia Medicilor Independenţi, care pentru asta lucrează , pentru degajarea sistemului de stat şi încurajarea medicinei private independente. Această este o creştere sănătoasă şi face că pătură mijlocie din clasa medicală să crească.”

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a publicat propunerea pentru Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), document în cadrul căruia guvernul propune alocarea de 3 mld. de euro pentru construirea şi/sau dotarea a 200 de centre medicale din mediul rural şi urban, alături de alte proiecte pentru zona de sănătate.

Guvernul va merge la negocieri la Bruxelles în această primăvară şi, până în decembrie 2023, trebuie să vină cu proiectele pentru PNRR. Banii trebuie atraşi şi cheltuiţi până în 2027.