Băncile europene sunt îndemnate să recunoască pierderile legate de credite cauzate de COVID-19

Autor: Catalina Apostoiu 23.03.2021

Autoritatea de supervizare a sectorului bancar european a îndemnat băncile să înregistreze prompt la pierderi creditele care devin problematice din cauza pandemiei de COVID-19, avertizând că în lipsa unei astfel de acţiuni firmele zombie ar putea afecta redresarea economică, scrie Bloomberg.

Jose Manuel Campa, preşedinte al Autorităţii Bancare Europene cu sediul la Paris, a declarat în cadrul unui interviu recent că autorităţile se aşteaptă ca creditele neperformante să înregistreze o creştere semni­ficativă în trimestrele următoare, după ce un an de susţinere guvernamentală pentru debitori şi bănci a restrâns defaulturile. Ar trebui să existe „o recunoaştere cât mai vremelnică“ a pierderilor, a declarat Campa.

Deşi băncile din UE au pus deo­parte miliarde de euro pentru a acoperi datoriile cu probleme, raportul creditelor neperformante a scăzut la 2,6% la sfârşitul anului trecut, Campa caracterizând acest fapt drept „paradoxal“ într-o perioadă în care coro­navirusul a aruncat economia în recesiune. „Trebuie să se facă o evaluare risc cu risc, poziţie cu poziţie şi să se încerce o pro­vizionare corectă“, a declarat Campa.

„Vor fi probabil expuse firme care pur şi simplu nu au modele viabile de business, iar acestea trebuie să iasă de pe piaţă, trebuie să fie lichidate“, a adăugat acesta.

Băncile dispun de mai mult capital pentru a face faţă pierderilor comparativ cu ceea ce s-a întâmplat în timpul crizei financiare mondiale, însă Campa a arătat că autorităţile şi industria trebuie totuşi să aibă grijă să nu creeze „bănci zombie“ care amână pierderile legate de credite, dar îşi restrâng în acelaşi timp şi creditarea.

Poziţia lui Campa şi avertismentele recente lansate de Banca Centrală Europeană arată că autorităţile europene se pregătesc ca întreg impactul pandemiei să se facă simţit la nivelul economiei odată cu expirarea măsurilor temporare de susţinere.

EBA va relua de asemenea testele de rezistenţă a băncilor în acest an.