ALEPH STORY: Turismul românesc, rezistă cine poate! O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar şi Felix Drăghici, editor-prezentator ŞTIU

Ziarul Financiar 23.03.2021

O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar şi Felix Drăghici, editor-prezentator ŞTIU

 

Cristian Hostiuc: Ministrul grec al turismului a venit în România după un milion de români care constituie o piaţă foarte bună pentru Grecia. Dacă punem 1.000 de euro, cât ar cheltui fiecare, ar rezulta 1 miliard de euro, bani pe care grecii au venit să îi ia de la noi. Ministrul nostru al turismului ce face? Noi unde ne ducem? Spre ce zone de turişti din întreaga lume ne ducem să îi aducem să cheltuiască bani la noi, aici, aşa cum grecii au venit după noi?

Felix Drăghici: Ministrul turismului nu există în acest guvern. Turismul este un sector pentru minstrul Economiei Clauduiu Năsui, care a apărut în conferinţa de presă pe care o pomeneai. El era foarte îndatoritor, practic, eram grăbiţi să trimitem trupele româneşti de desant, aproape un milion speră grecii, însă, ei au avut un vârf de 1,5 milioane, cam acolo ţintesc, în cele din urmă, deci mai mult de 1 miliard de euro, pe care românii, în mare, îi cheltuiesc în Grecia. Probabil că Năsui se va duce după Bildăruş, după moldoveni, după cine şi-ar dori să vină pe litoralul din România sau de ce nu, pe acest turism ecologic, pe care să încerce să îl protejeze, dar pentru asta ce să vezi, ai nevoie de nişte planuri bine puse la punct şi de răbdare. Ori, mi se pare că este virtutea cea mai demonetizată astăzi pe piaţa românească.

 

Cristian Hostiuc: Interesant este că ministrul turismului, adică tot statul grec face front comun să vină la Bucureşti pentru a discuta facilităţi pentru români, dacă vor să vină în Grecia, să se bazeze pe cei 1,5 milioane de români, iar la noi dacă ai întreba minsterul Turismului, care este pierdut undeva în ministerul Economiei, câţi israelieni aducem? 10.000 – 20.000 de persoane.

Felix Drăghici: A fost o ironie.

 

Cristian Hostiuc: Nu avem un plan, asta e cert.

Felix Drăghici: Nici turiştii israelieni nu au fost în vreun plan românesc, pur şi simplu ei şi-au dat seama dintr-o anumită nostalgie, pentru că la un moment dat au fost undeva la 20- 25% din populaţia Israelului, astăzi unde sub 8% sau 7%. Însă, acolo a fost o nostalgie a oamenilor care au plecatdin România în anii 1970, când au fost de fapăt vânduţi de statul român.

 

Cristian hostiuc: Şi acum îşi trimit copiii şi nepoţii.

Felix Drăghici: Exact. Şi sunt interesaţi. În plus, au această liberalizare foarte mare, excesivă, a cazinourilor şi jocurilor de noroc din România. Practic, dacă ai acest obicei, suntem universul jocurilor de noroc. România întodeauna şi-a jucat şansa la ruletă.

 

Cristian Hostiuc: Deci, noi ce facem? Ne bazăm numai pe turiştii români, adică pe noi, că nu ne vom duce în Grecia şi vom face turism în ţară.

Felix Drăghici: Unii dintre proprietari au descoperit că pandemia nu a fost un lucru atât de rău pentru că foarte mulţi dintre cei care cheltuiau undeva între 3-4 miliarde de euro pe city breakuri şi cheltuiau banii în afara României au trebuit să se orienteze şi să meargă împreună cu familiile în România. Nu am văzut vreo campanie, a fost doar o întâmplare a anului trecut. Lumea însă a fost oarecum într-o dispoziţie sentimentală, nu neapărat privind cu îngăduinţă România, cât redescoperind o parte dintre locurile pe care natura le oferă în niciun caz dotările la care am ajuns. Dar asta e situaţia, probabil că mulţi dintre noi vom rămâne în ţară şi în 2021 pentru că la ritmul în care avansăm, cel puţin în ceea ce priveşte vaccinările e greu de crezut că vom reprezenta acea piaţă visată de greci, un milion începând cu luna iunie.

 

Cristian Hostiuc: Bun, dar de ce grecii cred că vom merge la ei şi vin după noi după acuma şi anunţă din prima că deschid totul de Paşte?

Felix Drăghici: Anul trecut, România a fost aproape ţara numărul unu pentru greci pentru că au fost mai mulţi români dispuşi să rişte să plece în Grecia cu maşina, au fost momente tensionate la vămile pe care le-au deschis bulgarii, lumea a riscat şi probabil că a câştigat un concediu de neuitat, o parte din ei. Însă, grecii ştiu, au această dinamică, au văzut că fidelitatea românilor este foarte mare, mai mare decât a maghiarilor şi sârbilor, care aveau probleme în acest moment, motiv pentru care şi-au respectat meseria, care înseamnă să vină să agaţe oameni la Bucureşti.

 

Cristian Hostiuc: Bun, chiar mă gândeam că dacă în discuţiile bilaterale între minstrul Economiei şi Turismului de la noi, Claudiu Năsui, şi minstrul Turismului din Grecia să spună „da, noi vă trimitem 1 milion – 1,5 mil. de români, dar trimiteţi şi voi aici nişte greci, la noi pe litoral.”

Felix Drăghici: De ce? Ce să le ofere? Cazinouri sau ce să le ofere? În mod normal, un circuit turistic este cel verificat, i-ar fi dus în nordul Moldovei şi i-ar fi lăsat să se descurce acolo pentru că era destul de greu. Dar multe dintre marile noastre minumi, există şi la ei acolo. Totuşi, vorbim de ţara cu cea mai mare pondere a turismului în produsul Intern Brut.

 

Cristian Hostiuc: Da, 20%. Până la urmă, în această pandemie, faptul că noi avem o pondere atât de redusă a turismului şi a industriei HoReCa în PIB ne-a salvat, pe greci nu i-a salvat.

Felix Drăghici: Pe greci nu i-a salvat. Probabil, ne gândeam împreună ce o însemna criza asta pentru restaurantele din Spania, Italia, din Franţa, acolo este o cultură a ieşitului, a mâncatului la prânz, seara. Este un mod de viaţă şi este greu să ne imaginăm ce înseamnă să îţi revii. Pe când în România, faptul că am fost mai mici din toate punctele de vedere, a însemnat ca de obicei şansă. La fel ca în 2008, eram prea mici ca să cădem de sus, ca să înţelegem instrumentele complicate financiare care au dus la acea criză.