Proiectul de modificare a legii evaziunii fiscale

Autor: Dr. Mihai Mareş, Avocat, managing partner Mareş & Mareş 24.03.2021

Evaziunea fiscală domină clasamentul infracţiunilor pentru care sunt cercetate societăţile comerciale în România. Este urmată în top de înşelăciune, spălare de bani, constituire de grup infracţional organizat, infracţiuni privind drepturile de autor sau infracţiuni contra intereselor financiare ale Uniunii Europene.

În cei 20 de ani de avocatură de business (dintre care 10 de drept penal), am remarcat tendinţa autorităţilor de a da o tentă penală unor operaţiuni  comerciale fireşti. Aşa că, înainte de a prezenta succint câteva aspecte relevante despre proiectul de modificare a legii evaziunii fiscale, nu strică să reamintesc  că şi în cazul persoanelor juridice există prezumţia de nevinovăţie.

În practica judecătorească trebuie să existe o conexiune între infracţiunea săvârşită şi activitatea persoanei juridice, ce trebuie dovedită de organele judiciare. De asemenea, conexiunea trebuie sa derive din obiectul  de activitate sau  din  interesul urmărit de persoana juridică,  care trebuie să profite persoanei juridice, ori fapta sa fie săvârşită în numele persoanei juridice de persoane care au acţionat în numele său.

La sesizarea  Înaltei Curţi,  Curtea Constituţională a respins recent obiecţiile de neconstituţionalitate formulate împotriva proiectul de modificare a legii evaziunii fiscale (proiect iniţiat la sfârşitul anului 2017 şi adoptat de Camera Deputaţilor în decembrie 2020). Aşadar, se aşteaptă ca noile modificări să fie promulgate de  Preşedintele României şi să intre în vigoare cât de curând.

Principalele modificări constau în:

 

Noua lege prevede şi că această cauză de nepedepsire va produce efecte in rem, adică se va aplica tuturor inculpaţilor, chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului. Prevederea aceasta are  o importanţă majoră, mai ales că, de cele mai multe ori, administratorii persoanelor juridice erau condamnaţi pentru evaziune fiscală, deşi entitatea acoperise integral prejudiciul (întrucât se considera,  că această cauză de nepedepsire avea caracter personal). Altfel spus, nu doar recuperarea prejudiciului este relevantă, ci şi o atitudine activă, personală a inculpatului, de a înlătura consecinţele infracţiunii săvârşite.

În concluzie, acest proiect de lege aduce o „relaxare” a regimului sancţionator prin introducerea pedepsei amenzii alternativ la pedeapsa închisorii. Mai mult, este benefic şi din prima faptului că  introduce  cauza de nepedepsire, ce are ca scop, în special,  facilitarea recuperării prejudiciului de către stat.


Advertorialele publicate pe zf.ro sunt marcate cu (P), Articol cu conţinut publicitar, Advertorial sau Opinia Specialistului.