Cum arată harta locurilor libere la vaccin şi a listelor de aşteptare? Mai sunt 7.000 locuri libere pentru AstraZeneca şi niciunul pentru Pfizer sau Moderna

Autor: Georgiana Mihalache 23.03.2021

Harta interactivă de pe platforma naţională de vaccinare arată în prezent câte locuri sunt libere pentru vaccinarea cu cele trei seruri folosite în România împotriva pandemiei de COVID-19. Potrivit datelor de la ora 18, din 23 martie, în ţară mai sunt disponibile 7.000 de locuri de vaccinare cu AstraZeneca, dintre care cele mai multe sunt în Suceava, Gorj şi Neamţ.

Sunt doar 11 judeţe în care mai există locuri libere la vaccinarea cu AstraZeneca, în timp ce în restul zonelor posibilitatea de programare s-a epuizat.

Pe platforma de programare apare şi harta listelor de aşteptare pentru cele trei vaccinuri folosite de România, cel mai mare apetit pentru imunizare fiind în Bucureşti, cu peste 178.000 de oameni înscrişi pe liste.

De altfel, Capitala a epuizat de fiecare dată dozele disponibile de vaccin încă din primele zile de la intrarea în ţară a tranşelor de la producători. În acest context, reprezentanţii din judeţele din jurul Bucureştiului au arătat că locuitorii Capitalei aleg de multe ori să călătorească în judeţele vecine pentru a se imuniza, o situaţie întâlnită de asemenea şi în alte zone din ţară.

Şi în Cluj sunt liste de aşteptare lungi, cu peste 65.000 de oameni care vor să se imunizeze la unul dintre centrele din raza judeţului. Datele sunt disponibile pe platforma de programare, aferente orei 18.

Cele mai multe solicitări pe listele de aşteptare sunt pentru vaccinul Pfizer - peste 670.000 de români alegând acest ser pentru imunizare, urmat de AstraZeneca - peste 51.000 de înscrieri pe lista de aşteptare şi Moderna - aproape 49.000 de înscrieri pe lista de aşteptare.