Creditele corporate în lei devin locomotiva creditării, depăşind retailul. Viteza creditelor în lei pentru firme a ajuns în februarie la 11,7%, peste ritmul anual al creditelor retail în lei, de 8,8%

Autor: Claudia Medrega 24.03.2021

Creditul privat, care ar trebui să dea oxigen economiei reale, continuă să crească cu un ritm temperat, în jur de 5%, evoluţia fiind trasă în jos de scăderea împrumuturilor în valută.

Creditele corporate în valută au intrat în teritoriu negativ în februarie, după mai bine de doi ani de creştere, însă scăderea este mult sub declinul împru­muturilor retail în valută, de peste 10%.

Creditul privat total a înregistrat în februarie 2021 o creştere anuală de 5,3%, uşor peste avansul din prima lună a acestui an, de 5,1%, însă ritmul a încetinit faţă de primele luni ale anului trecut, iar soldul împrumuturilor populaţiei şi companiilor a ajuns la 285,5 mld. lei, după cum reiese din datele BNR.

Pe palierul creditelor în lei se observă că împrumuturile pentru populaţie în lei nu au mai fost motorul principal, viteza de creştere fiind mai mare pe palierul creditelor corporate în lei.

Astfel, împrumuturile pentru companii în lei au avansat cu un ritm anual de 11,7% faţă de februarie 2020, la aproximativ 79,5 mld. lei, în timp ce avansul anual al creditelor retail în lei a fost de 8,8% până la un sold de peste 120 mld. lei.

Creditele corporate în valută aveau o scădere de -0,1% faţă de februarie 2020, la 55,4 mld. lei, în timp ce împrumuturile în valută pentru persoane fizice au avut un declin de -10,2%, la 30,5 mld. lei.