Angela Merkel se răzgândeşte cu privire la prelungirea perioadei de lockdown, după o zi plină de critică şi confuzie. Businessurile germane avertizează că mişcarea ar fi accelerat numărul de falimente din ţară

Autor: Eduard Ivanovici 24.03.2021

Într-o răsturnare de situaţie, cancelarul german Angela Merkel le-a transmis premierilor de stat că nu va exista până la urmă o perioadă strictă de lockdown de Paşte, schimbând complet strategia lansată în cursul zilei de ieri, scrie Deutsche Welle.

Decizia vine după un val imens de critici ale cetăţenilor germani cu privire la planurile autorităţilor de controlare a virusului SARS-CoV-2.

Armin Laschet, noul lider al partidului conservator CDU şi premierul de stat din Renania de Nord-Westfalia, a declarat că se aşteaptă la o „discuţie extrem de critică” după rezultatul sesiunii de miercuri.

Marţi, după 12 ore de discuţii, Merkel şi liderii landurilor au decis să înăsprească măsurile de distanţare din perioada următoare, fiind luate în vizor regiunile unde rata de incidenţă din ultimele şapte zile a trecut de 100 de cazuri per 100.000 de persoane.

Între timp, asociaţia germană de retaileri HDE spune că 54% dintre magazinele de modă se pot înfrunta cu riscurile pe care le prezintă insolvenţa după 100 de zile de carantină.

„După un an de coronavirus, situaţia pentru mulţi retaileri a devenit disperată. Nu mai există nicio urmă de speranţă în ceea ce priveşte supravieţuirea economică”, spune Stefan Genth, preşedintele HDE.

 De asemenea, Genth a mai declarat că guvernul operează cu o „viziune îngustă”, concentrându-se doar pe numărul de infecţii per suta de mii de oameni, în loc să îşi îndrepte atenţia asupra altor indicatori şi măsurilor adoptate de retaileri pentru a reduce riscul de infectare în timpul cumpărăturilor.

„Nu vă mai puteţi justifica deciziile. Dacă reprezentanţele auto nu contribuie cu nimic la noile infecţii, cum se face că închiderea lor ar trebui să ajute la controlarea virusului?”, spume preşedintele Juergen Karpinski, preşedintele asociaţiei patronale a dealerilor auto.