Cineva trebuie să finanţeze planul de relansare de 3.000 mld. de dolari. Janet Yellen, secretara Trezoreriei SUA, vrea să ajute economia americană prin majorări de taxe

Autor: Catalina Apostoiu 24.03.2021

Janet Yellen, secretara Trezoreriei americane, a anunţat că vor fi necesare majorări de taxe pentru finanţarea noilor etape ale agendei economice a administraţiei Biden ce implică noi cheltuieli de 3.000 mld. dolari pe infrastructură, energie curată şi educaţie, notează Financial Times.

În timpul audierii din faţa comitetului pentru servicii financiare din cadrul Camerei Repre­zentanţilor, Yellen a fost criticată de legislatorii republicani care au obiectat faţă de majorarea taxelor pe companii şi gospodării bogate pentru finanţarea cheltuielilor viitoare.

Secretara Trezoreriei americane a susţinut necesitatea majorărilor de taxe, dar a promis că administraţia Biden nu va face nimic pentru a „răni“ companiile mici şi americanii cu venituri mai scăzute sau medii. „Trebuie să majorăm veniturile

într-un mod corect pentru a susţine cheltuielile de care această economie are nevoie pentru a fi competitivă şi productivă“, a declarat Yellen.

Mai exact, consilierii economici ai lui Joe Biden se gândesc să promoveze un număr de majorări de taxe pe care acesta le-a propus în campania electorală, inclusiv o creştere a taxei pe profitul companiilor de la 21% la 28%, o creştere a taxelor pentru cele mai bogate gospodării şi taxe mai mari pe câştigurile de capital impuse milionarilor.

Apariţia lui Yellen în faţa Congresului a fost prima de la confirmarea sa în poziţia de secretar al Trezoreriei. Aceasta a apărut împreună cu Jay Powell, preşedinte al băncii centrale americane, ambii încercând să respingă temerile că cheltuielile excesive ar putea avea un impact negativ asupra economiei americane.

Yellen a declarat că graţie stimulentelor, economia americană „ar putea reveni“ la ocuparea completă a forţei de muncă anul viitor, completând recuperarea aces­teia de pe urma pandemiei. Powell a respins îngrijorările în creştere că majorarea cheltuielilor din acest an ar putea declanşa un avans nesănătos al inflaţiei ce ar putea fi dificil de controlat.

Economia americană se recuperează într-un ritm peste aşteptări, dar are în continuare în faţă riscuri legate de pandemia de coronavirus pe de o parte şi de inflaţie pe de altă parte, scrie Reuters.

Reacţia autorităţilor faţă de criză, incluzând cheltuielile de aproximativ 5.000 mld. dolari şi susţinerea masivă venită din partea băncii centrale, au deschis calea către o revenire a economiei care accelerează acum pe fondul ritmului alert de vaccinare şi al ridicării restricţiilor.

Totuşi, este în continuare neclar cât de repede îşi vor regăsi milioanele de şomeri calea către noi joburi, dacă Fed-ul poate gestiona pieţele pe fondul creşterii preţurilor şi randamentelor obligaţiunilor şi dacă progresul iniţial împotriva pandemiei va putea fi susţinut.