Cel mai bun semn pentru o economie este atunci când economiştii au previziuni mai bune decât guvernul. Banca Transilvania a revizuit prognozele privind economia: PIB-ul ar putea creşte cu 5% în 2021, consumul tot cu 5%, iar investiţiile cu 6,4%

Autor: Roxana Rosu 28.03.2021

Banca Transilvania a revizuit previziunile pe termen scurt şi mediu pentru economia României şi estimează creşterea PIB-ului cu 5% în 2021, a investiţiilor productive cu 6,4% şi a consumului privat cu 5%.

Estimarea de creştere a guvernului pentru 2021 este de 4,3%. Sunt rare situaţiile în care guvernul român (prin toate etapele lui politice) a fost prudent, pentru că, avansând creşteri economice ce nu sunt realizate la final de an, guvernul şi administraţia cheltuieşte peste posibilităţi şi depăşeşte deficitul bugetar cumva asumat şi adaugă la datoria publică venituri pe care nu le are.

Între prudenţă şi exuberanţă este de preferat prudenţa.

Anul trecut, economia s-a redus cu 3,9%, iar consumul cu 5%, pe fondul restricţiilor şi al crizei generate de pandemie. Deficitul bugetar a crescut cu 10% (un plus imens de 102 mld. lei), iar datoria publică s-a dus la 47% din PIB (este peste 500 mld. lei acum), crescând doar într-un an cu 124 mld. lei.

Dacă economia creşte robust, aceste date se pot ameliora. Este nevoie însă ca guvernul să rămână prudent şi să nu vândă blana ursului din pădure.

De aceea este bine ca estimările guvernului să rămână sub cele ale pieţei, o piaţă care crede, iată, într-o revenire bună.

De altminteri, mai mulţi economişti, consultaţi de ZF, la apariţia datelor macro pentru T4/2020 – Ionuţ Dumitru (Raiffeisen Bank sau Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA) au spus că, da, economia poate performa în acest an până la 5%.

Analizele BT merg pe această prognoză optimistă şi explică mecanismele.

”România a început bine anul economic 2021, pe fondul ameliorării indicatorilor din sfera pandemiei şi implementării unui mix relaxat de politici economice. Am revenit la prognozele pe ani, în locul celor pe termen mediu, pe fondul diminuării gradului de incertitudine, după încorporarea crizei sanitare la nivelul comportamentului economic al populaţiei şi companiilor”, a declarat Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la BT.

Astfel, banca prognozează o creştere economică de  6% în 2022 şi de 4.3% în 2023, în paralel cu avansul investiţiilor, cu 6.9% în 2022 şi 5.8% în 2023, faţă de 5,6% anul trecut.

Consumul privat ar putea creşte cu dinamici anuale de 5.7% în 2022 şi 3.5% în 2023, după declinul cu 5% din 2020.

Pentru consumul guvernamental, BT previzioneazăitmuri anuale de 4.7% în 2021 şi 4.5% în 2022 şi 2023.

”Nu în ultimul rând, ne aşteptăm la ameliorarea contribuţiei exportului net la ritmul anual de creştere economică pe termen mediu”.

 În sfera financiară, analistul se aşteaptă la normalizarea graduală a ratelor de dobândă la titlurile de stat şi continuarea tendinţei ascendente pentru EUR/RON.

” Climatul pozitiv din pieţele financiare internaţionale s-a consolidat recent. Cu toate acestea, se evidenţiază recalibrarea aşteptărilor investitorilor pe pieţele internaţionale de titluri de stat (ceea ce a condus la creşterea semnificativă a ratelor de dobândă”.

În cee ace priveşte riscurile, Banca Transilvania enumeră durata şi intensitatea crizei sanitare, climatul macro-financiar international, deciziile de politică economică pe plan intern şi tensiunile geo-economice şi geo-politice.