Startup-ul de „roboţi medicali” susţinut de Bill Gates vrea să se listeze la bursă cu o evaluare de 1,1 miliarde de dolari,prin fuziunea cu SPAC-ul D8 Holdings

Autor: Alex Ciutacu 25.03.2021

Dezvoltatorul de soluţii tehnologice dedicate chirurgiei Vicarious Surgical vrea să se listeze la bursă prin fuziunea cu SPAC-ul D8 Holdings, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Startup-ul susţinut de Bill Gates, fondatorul Microsoft, negociază cu SPAC-ul D8 Holdings din Hong Kong o tranzacţie care i-ar aduce dezvoltatorului de „roboţi medicali” o evaluare de circa 1,1 miliarde de dolari.

SPAC-urile (Special Purpose Accquisition Company) reprezintă un trend care a prins avânt în pandemie în lumea întreagă.

Un SPAC reprezintă practic o companie „de faţadă”, creată de investitori cu un singur scop: să strângă bani printr-o listare pe bursă pentru ca ulterior să cumpere o altă companie. Un SPAC nu are operaţiuni comerciale - nu produce nimic, nu vinde nimic. În realitate, în cele mai multe cazuri, singurele active pe care un SPAC le are sunt banii strânşi prin propria listare pe bursă, potrivit unei analize făcute de SEC -  Autoritatea de supraveghere financiară din SUA. 

Spre exemplu, SPAC-ul D8 Holdings a atras 345 de milioane de dolari de la investitori printr-o listare pe bursa din New York.

Vicarious Surgical este un startup fondat în Massachusetts în 2014 de Adam Sachs, Sammy Khalifa şi Dr. Barry Greene, care promovează chirurgia minim invazivă prin intermediul unor soluţii proprii care îmbină roboţii chirurgicali cu realitatea virtuală.

Pe lângă Bill Gates, printre investitori se mai numără E15 Capital, Khosla Ventures, Innovation Endeavors şi AME Cloud Ventures.