„ASF-ul” american a pus ochii pe SPAC-uri, fenomenul companiilor create doar pentru a cumpăra alte companii

Autor: Alex Ciutacu 25.03.2021

Autoritatea de supraveghere financiară din SUA (SEC) investighează fenomenul SPAC-urilor, febra care a luat cu asalt Wall Street-ul începând de anul trecut, şi încearcă să afle cum gestionează riscurile implicate investitorii care intră în astfel de entităţi, potrivit unor informaţii agregate de Reuters de la mai multe surse.

SPAC-urile (Special Purpose Accquisition Company) reprezintă deja o febră care a cuprins investitori din lumea întreagă.

Un SPAC reprezintă practic o companie „de faţadă”, creată de investitori cu un singur scop: să strângă bani printr-o listare pe bursă pentru ca ulterior să cumpere o altă companie. Un SPAC nu are operaţiuni comerciale - nu produce nimic, nu vinde nimic.

În realitate, în cele mai multe cazuri, singurele active pe care un SPAC le are sunt banii strânşi prin propria listare pe bursă, potrivit unei analize făcute anterior de SEC. Pentru companiile achiziţionate, avantajul ar putea fi că evită efectiv listarea tradiţională la bursă.

Acum, autoritatea de supraveghere a trimis întrebări către băncile de pe Wall Street pentru a afla cum au funcţionat în detaliu tranzacţiile cu SPAC-uri intermediate de ele.

Scrisoarea SEC le cere băncilor să ofere informaţiile în mod voluntar, ceea ce înseamnă că incursiunea nu se ridică în mod oficial la gradul de investigaţie în acest moment, conform spuselor a două dintre sursele Reuters.

Cu toate acestea, o altă sursă a subliniat că în mod tradiţional scrisorile care pleacă din acea divizie a SEC care a pornit incursiunea indică potenţialul unei viitoare investigaţii oficiale.

Reprezentanţii autorităţii ar fi cerut informaţii legate de comisioane, volume, măsuri de control intern, conformare sau raportare.

Conform CNBC, SPAC-urile au strâns doar în SUA 87,9 miliarde de dolari în primele trei luni din 2021, depăşind totalul de 83,4 miliarde de dolari înregistrat pe parcursul întregului an 2020.

În fenomenul SPAC-urilor există şi nume arhicunoscute. Miliardarul francez Bernard Arnault se implică într-un SPAC creat de Jean Pierre Mustier, fostul şef al grupului UniCredit.

Platforma de trading eToro a anunţat că fuzionează cu un SPAC pentru a se lista la bursă, obţinând astfel o evaluare de 10 miliarde de dolari.

Un startup de „roboţi medicali” susţinut de Bill Gates vrea să fuzioneze cu un SPAC în căutarea unei evaluări de 1,1 miliarde de dolari.