Producătorul de seminţe Agrosel din Câmpia Turzii, controlat de antreprenori locali, are investiţii de 7,4 mil. lei în curs de delurare. În luna aprilie, compania va începe producţia de plicuri de hârtie

Autor: Florentina Niţu 25.03.2021

Producătorul de seminţe Agrosel din Câmpia Turzii, judeţul Cluj, controlat de antreprenori locali, a făcut în 2020 investiţii atât creşterea capacităţilor de producţie, cât şi eficientizarea livrărilor către clienţi, în valoare de 1,68 milioane de lei şi are în plan în acest an să investească încă 7,4 milioane de lei, potrivit reprezentanţilor companiei.

„Pentru începutul lunii aprilie este prevăzut a fi pus în funcţiune un utilaj de ultimă generaţie pentru producerea de plicuri de hârtie, care ajunge la viteza de 400 plicuri/minut. În urma acestei investiţii, Agrosel, pe lângă activităţile de cercetare-ameliorare varietăţi noi, selecţie şi menţinere varietăţi tradiţionale, prelucrare şi ambalare, va produce în regim propriu şi plicurile în care vor fi comercializate aceste seminţe”, au spus reprezentanţii companiei.

Agrosel este singura companie privată cu capital autohton din România care face ameliorare de hibrizi de legume şi unul dintre cei mai mari producători de seminţe de legume, flori şi gazon din România şi din Europa Centrală şi de Est. Agrosel este pe piaţă de două decenii, fiind înfiinţat în 1998, şi a investit anual în tehnologie.

În ultimul an, investiţiile companiei au vizat atât creşterea capacităţilor de producţie, cât şi eficientizarea livrărilor către clienţi. Astfel, capacitatea de depozitare s-a dublat, depozitul cu temperatură şi umiditate controlată a fost extins şi au fost date în folosinţă o nouă platformă şi rampe de încărcare.  

„A fost achiziţionat şi pus în funcţiune un utilaj nou pentru prelucrarea amestecurilor de seminţe de gazon, în saci tip poşetă, de 1 şi 2 kg. În prezent, Agrosel poate ambala mixturile de seminţe de gazon în orice tip de ambalaj. Această investiţie, plus relocarea şi automatizarea liniei de producere a amestecurilor de seminţe destinate gazonului ornamental sau plantelor furajere, fac ca, în prezent, Agrosel să poată produce şi prelucra peste 1.000 tone seminţe/an”, au explicat oficialii companiei.

Seminţele se găsesc şi în retailul tradiţional, dar şi în reţeaua Lidl. De asemenea, produsele sunt exportate în ţările din Europa Centrală şi de Est, şi în ţări din Vestul Europei, precum Marea Britanie, Danemarca sau Franţa.

„În 2020, într-un an în care multe companii au trimis angajaţi în şomaj tehnic, Agrosel a crescut numărul angajaţilor permanenţi”, au mai spus reprezentanţii companiei. În 2019, firma a avut un număr de 100 de angajaţi.