Companiile agroalimentare româneşti urmează modelul corporaţiilor: fac investiţii pe termen lung şi aleg Bursa pentru finanţare

Autor: Florentina Niţu 26.03.2021

♦ În ultimii ani, mai mulţi antreprenori locali din agrobusiness şi din industria alimentară au listat acţiuni sau obligaţiuni la Bursa de la Bucureşti ♦ Printre aceştia se numără Agroserv Mariuţa (lactate), Purcari (vin), Norofert (inputuri agricole), Grup Şerban Holding (activităţi variate în agrobusiness), Holde Agri Invest (agricultură), Agricover (grup cu afaceri diferite în agricultură) sau Agroland (magazine agricole).

Proprietarii români de busines­suri agroalimentare au devenit tot mai atenţi la ce se întâmplă pe piaţa de capital, alegând să îşi finanţeze proiecte de in­vestiţii de câteva mi­lioa­ne de euro prin Bursa de valori de la Bucureşti, în detri­men­tul unui parteneriat cu un fond de in­vestiţii. Motivul principal invocat este că cea dintâi sursă alternativă de finanţare le asigură cash într-un timp scurt şi o dezvoltare masivă, accelerată. Negocierile cu un fond de investiţii pot dura de la câteva luni la mai bine de un an, iar investitorul financiar nu doar că asigură capitalul necesar dezvoltării, dar vine şi cu o serie de condiţii şi reguli pentru business.

„Am avut opţiunea de a ne finanţa prin vânzarea unui pachet de acţiuni către un fond de investiţii, dar am ales Bursa, pentru că avem un plan pe termen lung. Când am început proiectul fabricii am făcut un plan pe 15 ani. Este nevoie de invetiţii masive dacă vrei să te dezvolţi. (...) Ne-am îndrep­tat către bursă, iar investiţia în noua fabrică, de 9 milioane de euro, e susţinută din obligaţiuni“, a spus Adrian Cocan, manager al Lăptăriei cu Caimac, brand de lactate deţinut de compania Agroserv Măriuţa.