Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR) în energie. PNRR-ul României, cu cele 154 de pagini care ar trebui să aducă 41 de miliarde de euro bani europeni, pare mai degrabă o listă de dorinţe cu un semnatar necunoscut

Autor: Roxana Petrescu 26.03.2021

♦ Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR) este promovat ca un instrument salvator pentru economia locală, capabil să rezolve probleme de la sănătate până la energie sau infrastructură ♦ În realitate, acest instrument este gândit pe termen scurt, până în 2026, banii vin pe proiecte mature, gata de implemetare, obiectivul fiind de a ajuta economiile UE să se redreseze rapid după pandemie.

„Ceea ce vedem acum este o etalare a lipsei de cunoaştere. PNRR-urile nu sunt planuri salvatoare pe termen lung, ci un lucru foarte specific pentru că banii vor veni numai pentru proiectele care în 2026 sunt gata. Singurele investiţii care vor lua aceşti bani sunt cele care pot începe mâine”, spune Sorin Elisei, director în cadrul practicii specializate în industria de energie şi resurse naturale din cadrul Deloitte.

În linii mari, Facilitatea de Relansare şi Rezilienţă lansată de Comisia Europeană va pune la dispoziţia statelor membre 672,5 miliarde de euro în granturi şi împrumuri pentru a ajuta economiile europene să se redreseze după pandemia de COVID-19. Împrumurile vor urmări logica Green Deal, astfel că 37% din bani se vor duce pe investiţii care au ca rezultat protecţia mediulu, 20% din sume urmând să alimenteze tranziţia digitală a blocului european.