Valul trei al pandemiei a mai temperat din optimismul analiştilor financiari, dar perspectivele de revenire a economiei în 2021 rămân în picioare. Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România: Aş vedea o creştere economică mai mare de 4,1% în acest an, dar trebuie să creştem ritmul vaccinării

Autor: Răzvan Botea 28.03.2021

Indicele de încredere macroe­cono­mică al CFA România a stagnat în februarie, după trei luni de creştere susţinută. Datele economice foarte bune pentru ultimul trimestru din 2020 a adus creşterea componentei de condiţii curente a indicelui, însă valul trei al pandemiei a făcut ca pe partea de anticipaţii să mai scadă optimismul analiştilor financiari sondaţi de CFA România.

„A apărut o divergenţă între anticipaţii şi condiţii curente. Aş pune asta pe seama valului trei al pandemiei. Se vede la nivelul Uniunii Europene o vaccinare înceată, noi suntem la media UE, dar dacă comparăm UE cu SUA sau Marea Britanie, este mult în urmă, prin urmare ţări din uniunea europeană impun restricţii noi”, este de părere Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari.

Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică, prin care aso­ciaţia sondează părerile analiştilor finan­ciari privind evoluţia economiei pe un orizont de 12 luni, a rămas la 55,7 puncte în februarie 2021. Faţă de aceeaşi lună a anu­lui precedent, indicatorul a crescut cu 7,2 puncte.

Analiştii financiari sunt de părere că impactul economic al pandemiei se va simţi în România până în al doilea trimestru din 2022. „În sondajul acesta am introdus ca orizont de timp tot anul 2022 (pentru întrebarea legată de impactul economic al pandemiei – n. red.). Această pandemie va continua cu efecte economice mult mai uşoare, dar va continua probabil nişte ani, din această cauză în sondajul din luna aceasta am extins întrebarea la tot anul 2022”, a mai spus Adrian Codîrlaşu.

În ceea ce priveşte revenirea economică, analiştii economici cred, în medie, că economia va creşte cu 4,1% în 2021, o revizuire în sus a prognozei din ianuarie, când media anticipaţiilor s-a situat la 3,6%.

„Aş vedea o creştere chiar mai mare personal. Vedem că şi Uniunea Europeană îşi revine destul de rapid şi dacă îşi revine UE automat ne influenţează şi pe noi în sens pozitiv. Sunt stimuli în economie, dar trebuie să creştem ritmul vaccinării.”

O treime dintre respondenţii studiului cred că în acest moment nu sunt condiţii bune de business în România, dar mai mult de două treimi dintre analiştii economici cred că situaţia se va îmbunătăţi în următorul an. În ceea ce priveşte cursul de schimb euro-leu, analiştii financiari cred că acesta va fi undeva la 4,918 în următoarele 6 luni şi 4,9708 în următoarele 12 luni.

Cei mai mulţi analişti financiari sunt de părere că inflaţia va creşte la 3,29% în următoarele 12 luni: „Am mai văzut la survey-ul din februarie majorarea ratei inflaţiei. Între timp au mai venit cifre de inflaţie şi anticipaţii de creştere a inflaţiei, care sunt în concordanţă cu ce se întâmplă la nivel global”, a mai spus Adrian Codîrlaşu.

Sondajul lunar al CFA România din februarie 2021 mai arată că analiştii financiari estimează, în medie, că deficitul bugetar va fi de 7,4% din PIB în 2021, iar datoria publică a României va ajunge la 52,2% din PIB în următoarele 12 luni.