Producătorul de panificaţie Lidas din Tulcea, controlat de Elena Anastase, a luat ajutor de stat ca să facă o nouă fabrică de pâine cu 46,8 mil. euro

Autor: Florentina Niţu 26.03.2021

Compania Lidas din judeţul Tulcea, controlată de antreprenoarea Elena Anastase, are în plan extinderea capacităţii de producţie prin ridicarea unei noi fabrici de pâine. Investiţia totală se ridică la 46,8 de milioane de euro, din care 23 de milioane de euro vor fi asigurate printr-un ajutor de stat, potrivit datelor publice. Acesta este unul dintre cele mai mari proiecte de investiţii.

Lidas, prezentă pe piaţă din 1993, deţine în prezent o fa­brică nou tehnologizată în localitatea Mineri din judeţul Tulcea, dar şi o moară proprie, precum şi două depozite de stocare a materiei prime.

În 2019, ultimul an pentru care există date dispo­nibile, com­pania a avut o cifră de afaceri de 67 mil. lei, în creştere cu 3,5% faţă de anul precedent, un profit net de 29.000 de lei, de două ori mai mic decât în anul anterior şi un număr me­diu de 250 de angajaţi, potrivit calculelor ZF pe baza da­telor de la Ministerul de Finanţe.

Prin noua investiţie, Lidas ar urma să creeze 257 de locuri noi de muncă, arată datele publice

Investitiţia de 46,8 de milioane de euro este una dintre cele mai mari făcute în sectorul panificaţiei în ultimii ani, dar mai ales una dintre cele mai mari făcute de un antreprenor român. Spre exemplu, Alexandru Ardelean Toth, proprietarul firmei Sandy Impex, finalizează în acest an investiţia într-o fabrică de pâine în Oradea, în care a investit 12 milioane de euro, o sumă de aproape patru ori mai mică decât ce anunţată de Lidas.