Costurile impuse de blocarea Canalului Suez ajung la circa 10 miliarde de dolari pe zi, iar procesele de deblocare pot dura cel puţin o săptămână. Preţul petrolului, în creştere cu 2%

Autor: Eduard Ivanovici 26.03.2021

Nava-container Ever Given, care a blocat zilele trecute Canalul Suez, ţine în loc tranzacţii de circa 400 de milioane de dolari pe oră, număr bazat de valoarea aproximativă a bunurilor transportate în fiecare zi prin coridorul dintre Marea Roşie şi Mediterană, potrivit unei analize a publicaţiei britanice Lloyd’s List, citată de CNBC.

Lloyd’s spune că valoarea mărfurilor care trec prin canal în fiecare zi ajunge la 5,1 miliarde de dolari din direcţia est-vest şi 4,5 miliarde de dolari în sens opus. În plus, peste 50 de nave traversează zilnic coridorul.

„Fiecare zi în care nava rămâne blocată adaugă întreruperi fluxurilor normale de marfă. Multe companii continuă să se confrunte cu aglomerarea lanţurilor de aprovizionare şi întârzierile provocate de pandemie”, a declarat Jon Gold, vicepreşedintele diviziei de distribuţie şi politică vamală din cadrul Federaţiei Naţionale de Retail din Statele Unite.

Canalul Suez separă Africa de Asia şi este una dintre cele mai aglomerate rute comerciale din lume, însumând aproximativ 12% din totalul comerţului mondial. Exporturile de energie, precum gazele naturale lichefiate, ţiţeiul şi produsele petroliere rafinate, reprezintă 5%-10% din transporturile efectuate la nivel global.

Eforturile de deblocare ale canalului pot dura până miercuri, 31 martie, fapt ce ar putea creşte impactul generat asupra fluxurilor de cereale şi automobile, conform unor persoane familiare cu situaţia, citate de Al Jazeera.

Ambarcaţiunea cântăreşte 200.000 de tone şi are o lungime de 400 de metri. Prin contrast, înălţimea Turnului Eiffel este de 324 de metri.

Vineri, preţul petrolului a înregistrat un plus de 2% pe fondul fricilor conform cărora deblocarea Canalului Suez ar putea dura câteva săptămâni, scrie agenţia de ştiri Reuters. Totuşi, preţurile se îndreaptă către a treia săptămână consecutivă de pierderi, perspectivele nivelului de cerere fiind deteriorate de ultimele măsuri de carantină din Europa.

Brent Crude a crescut cu 1,09 dolari, sau 1,8%, la 63,04 dolari per baril după o scădere de 3,8% în ziua precedentă. Între timp, US West Texas Intermediate a crescut cu 1,22 dolari, sau 2,1%, la 59,78 dolari per baril, după un declin de 4,3% raportat joi.