Proteste în Turcia după anunţul privind ieşirea din acordul care protejează drepturile femeilor

Ziarul Financiar 27.03.2021

Turcii au protestat la adresa ieşirii ţării din Convenţia de la Instambul. Decizia a fost anunţată săptămâna trecută de preşedintele Turciei. România se află printre semnatarele tratatului care l-a supărat pe Erdogan.

În Turcia au avut loc proteste la adresa ieşirii ţării din Tratatului de la Instambul, care se referă la protejarea femeilor, pe teritoriul Europei.

Protestele vin după ce sâmbăta trecută preşedintele turc, Tayyip Erdogan, a anunţat intenţia ţării sale de a părăsi tratatul.

Convenţia de la Instambul obligă autorităţile statului semnatar să ia măsuri pentru a preveni violenţa domestică.

Protestatarii văd ieşirea din acord drept un mare pas înapoi din lupta împotriva abuzurilor.

„Fără Convenţia de la Istanbul sau fără punerea ei în practică, bărbaţii pot prinde curaj. Asta le poate da bărbaţilor curajul de a face tot ce vor, inclusiv să lase în urmă victimele abuzului domestic într-un mod suspect sau să distrugă trupurile lor şi dovezile”, susţine unul dintre participanţii la protestele din Istanbul.

Unii oficiali ai partidului lui Erdogan au pledat pentru revizuirea acordului. Ei susţin că este incompatibil cu valorile conservatoare ale Turciei, care a fost prima semnatară a tratatului, în anul 2012.

Până în 2019, au aderat la convenţie 45 de ţări, printre care şi România.