Revenirea pieţei hoteliere va începe în a doua jumătate din 2021: până la sfârşitul anului sunt aşteptate deschideri ale mai multor hoteluri din Bucureşti. Un hotel de patru stele din zona centrală a Capitalei a înregistrat în 2020 un grad mediu de ocupare de circa 30%, faţă de 80% în 2019

Autor: Miruna Diaconu 29.03.2021

Piaţa hotelieră locală va înregistra o revenire în a doua parte a acestui an, se arată într-un raport anual al Col­liers pentru 2020. Revenirea in­dustriei va presupune stabilirea unui mod de a face hotelurile mult mai sigure, astfel că pentru 2021 sunt aştep­tate tendinţe în zona ospitali­tăţii cu privire la minimizarea risipei ali­­mentare, grija pentru clădirile verzi şi sustenabilitate, cât şi prefe­rinţa pentru alimentele produse local.

„Perspectivele pe termen mediu rămân pline de provocări. La nivel global, turismul a scăzut în 2020 la cel mai mic nivel din ultimii 30 de ani în ceea ce priveşte activitatea. În Euro­pa, conform unui sondaj al Orga­nizaţiei Mondiale a Turismului, ma­joritatea experţilor văd revenirea activităţii la nivelurile prepandemice ale călătoriilor în străinătate nu mai de­vreme de 2023. Sondajul arată că o revenire mai importantă în zona de turism internaţional vom vedea în a doua jumătate a anului 2021 - cel mai probabil în funcţie de vaccinare, dar sunt destui care avansează termenul în 2022. Ne-am aştepta ca România să urmeze exemplul altor ţări eu­ropene şi să revină într-un ritm similar. Şi deşi, în ansamblu, Româ­nia nu s-a bazat atât de mult pe turiştii străini (ţara a avut printre cei mai puţini vizitatori străini din Eu­ro­pa Centrală şi de Est), Bucureş­tiul va avea de suferit, pentru că înainte de pandemie a înregistrat o creş­tere atât a turismului de afaceri, cât şi de agre­ment“, explică Raluca Bu­ciuc, part­ner & head of valuation services and hos­pi­tality advisory services al Colliers.