BNR: Inflaţia creşte, dar spre jumătatea anului economia va recupera bună parte din pierderile din 2020. BNR explică de ce nu mai reduce dobânda de politică monetară: preţul petrolului şi liberalizarea pieţei energiei dau peste cap calculele din trecut

Autor: Iulian Anghel 30.03.2021

♦ Economia, chiar dacă nu va avea în trimestrul întâi saltul din ultimul trimestru al lui 2020, poate recupera, la jumătatea anului, bună parte din ceea ce a pierdut în 2020.

Datele arată că inflaţia a crescut mult peste aşteptări în primele două luni din 2021, la 2,99% în ianuarie şi la 3,16% în februarie, de la 2,06% în decembrie 2020.

„Evoluţia a fost antrenată de impactul tranzitoriu al liberalizării pieţei energiei electrice pentru consumatorii casnici şi de scumpirea combustibililor, pe fondul ascensiunii cotaţiei petrolului“, arată minuta şedinţei de politică monetară a consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României din 15 martie, publicată recent.

În mare parte, documentul citat explică de ce BNR nu va mai reduce, în ciuda aşteptărilor, dobânda de politică monetară. Deşi nu o spune explicit, din analiza datelor macro pe care o face, BNR dă de înţeles că anul acesta dobânda de politică monetară (1,25%) nu se va mai reduce. Liberalizarea preţului energiei şi creşterea peste aşteptări a preţului petrolului pe plan mondial au dat peste cap toate calculele de anul trecut.