4iG, compania din Ungaria care urmează să cumpere operaţiunile Digi, şi din acţionariatul căruia face parte şi un apropiat al premierului maghiar Viktor Orban, creştere de aproape 8% la bursa de la Budapesta la o capitalizare de 174 mil. euro. Compania ajunge la maximul din 2019 încoace

Autor: Liviu Popescu 30.03.2021

4iG, operator de pe piaţa de IT şi telecomunicaţii din Ungaria, înregistrează marţi dimineaţă o apreciere de până la 8% a preţului unei acţiuni, la circa 688 de forinţi pe unitate (circa 1,9 euro) la bursa de la Budapesta în contextul în care compania a încheiat un acord preliminar şi neobligatoriu cu Digi pentru achiziţionarea operaţiunilor din Ungaria.

Astfel, 4iG, din acţionariatul căruia face parte şi Lorinc Meszaros, cel mai bogat om din Ungaria şi despre care agenţia de presă Bloomberg scrie că este un apropiat al premierului Viktor Orban, ajunge la maximul din vara anului 2019 încoace, respectiv o capitalizare de aproape 63 miliarde de forinţi (circa 174 mil. euro).

Digi Communications a anunţat ieri că grupul a încheiat un acord preliminar neobligatoriu pentru vânzarea subsidiarelor din Ungaria către 4iG. Achiziţia ar urma să fie finalizată până în luna septembrie a anului 2021, după ce se va încheia procesul de due-diligence pentru Digi Ungaria si filialele sale, se va semna contractul de vânzare-cumpărare, pe baza acordului autorităţii de concurenţă. Acţiunile Digi urcă cu aproape 8% la bursa de la Bucureşti.

Ungaria este a treia cea mai mare piaţa a grupului, reprezentând circa 200 mil euro din veniturile sale consolidate de 1,28 mld. euro, cu un EBITDA ajustat de 54 mil. euro (din 479,8 mil. euro la nivel de grup).

Digi Ungaria este un operator de servicii de telecomunicaţii cu o poziţie de top pe piaţa locală, prezent de 23 de ani în Ungaria unde oferă un portofoliu complet de servicii de televiziune prin cablu şi satelit (DTH), date fixe şi mobile şi telefonie fixă şi mobilă. Digi Ungaria furniza servicii către mai mult de 1,1 milioane de abonaţi la nivel naţional şi înregistra peste 2,5 milioane de unităţi generatoare de venituri (RGU), la 31 decembrie 2020.