Producătorul de cabluri Romcab Târgu-Mureş, reîntors la tranzacţionare, anunţă afaceri de 62 mil. euro în T1/2021, fără să menţioneze rezultatul net, ci doar că a avut profit în T4/2020

Autor: Roxana Rosu 30.03.2021

Producătorul de cabluri cu fibră optică Romcab Târgu-Mureş  a anunţat că a încheiat primul trimestru din 2021 cu o cifră de afaceri de 62 milioane euro, cu 70% mai mare decât în perioada similară din 2019, compania majorând astfel previziunile pentru întregul an la 240 milioane euro, potrivit unui document publicat la BVB.

În planul de reorganizare propus şi asumat de administratorul special şi aprobat de Adunarea Creditorilor Romcab, cifra de afaceri estimată pe 2021 era de 190 milioane euro.

”Desigur, sunt încă multe necunoscute în acest an 2 de pandemie, dar echipa de management a Romcab este încrezătoare şi optimistă”, se arată în anunţ.

Compania a încheiat şi ultimul trimestru din 2020 pe profit, tendinţa menţinându-se în parametri bugetaţi de 2-2,5% EBITDA şi o marjă de 1% profit.

Romcab a intrat în insolvenţă la propria cerere la începutul anului 2017 şi a revenit pe 4 martie 2021 la tranzacţionare la Bursa de la Bucureşti, pe fondul confirmării planului de reorganizare.

Producătorul a raportat pe ansamblul anului trecut o pierdere de 70 mil. lei, la jumătate faţă de 2019, şi venituri de 892,3 mil. lei, duble faţă de nivelul din anul precedent.

În ceea ce priveşte planul de investiţii, compania a achiziţionat utilaje noi în valoare de circa 2,5 mil. euro şi estimează că va investi până la alte 3,5 mil. euro în noi capacităţi de producţie.

În perioada următoare, Romcab vrea să extindă fabrica de la Acatari.

Compania a contractat pe 24 martie un credit de 23 milioane euro, utilizarea fondurilor fiind condiţionată de trei factori: planul de reorganizare să fie definitivat, aflându-se pe rolul Curţii de Apel Tg. Mures, fiind estimat că se va fixa termen până la finele lunii aprilie; negocierile cu creditorii din procedura de insolvenţă să fie finalizate, estimativ până la finalul lunii mai; constituirea garanţiilor.

Conducerea producătorului român crede că negocierile cu creditorii pot să fie finalizate în cursul lunii mai, urmând ca în perioada mai – iunie facilitatea de finanţare să fie utilizată.  

”Suntem încrezători că ieşirea din reorganizare se poate realiza în acest an, dar depindem de mai mulţi factori externi”.

De asemenea, Romcab vrea să deruleze o ofertă publică de preluare obligatorie, în luna mai, fiind nevoie însă de aprobarea creditorilor. Potrivit companiei, calendarul de acţiuni va fi furnizat ASF în cursul acestei săptămâni, iar discuţiile cu un evaluator pentru estimarea preţului au fost deja demarate.

”Compania intentioneaza sa intervina pe piata prin emisiunea de actiuni si obligatiuni convertibile in actiuni, prin distribuiri gratuite de actiuni, dar si prin cumparare de actiuni pentru programe de recompensare a angajatilor”, se mai previzează în anunţ.

Conducerea Romcab a mai anunţat că există discuţii cu finanţatori care sunt dispuşi să crediteze compania ulterior ieşirii din insolvenţă. 

Datoriile totale la bugetul statului se ridicau la 52 milioane lei în februarie, dar vor creşte în martie. În acest sens, compania vrea să apeleze la prevederile OUG 6/2020 şi să reducă suma cu până la 50% şi să eşaloneze datoriile rămâse pe 7 ani.

Compania cu 39,4 milioane de lei capitalizare este controlată în proporţie de 69% de Sadalbari SRL din Târgu-Mureş, care se ocupă cu „comerţ cu motociclete, piese şi accesorii aferente“, controlată la rândul ei de Motoplus Paneuro, la care Roxana Tarcă, reprezentant al Romcab cu investitorii, are 99,7%.