ALEPH STORY: DE CE CREŞTE EURO. O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar şi Felix Drăghici, editor-prezentator ŞTIU

Ziarul Financiar 30.03.2021

O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar, şi Felix Drăghici, editor-prezentator Aleph News – ŞTIU.

 

Cristian Hostiuc: În ultimele trei săptămâni aproape în fiecare zi am avut un  nou maxim istoric al cursului leu - euro. Astăzi, marţi, leul a ajuns la un nou maxim istoric, 4,9156 lei pentru un euro, cu 0,94% mai mult decât la finalul anului trecut. Interesant este faptul că în trei luni de zile euro a crescut cu 0,94%, iar anul trecut, când aveam toată această criză pe cap, a crescut cu 0,88%. Dacă ar fi să raportăm ce s-a întâmplat, este mai rău.

Felix Drăghici: Pare un curs firesc pentru că în cele din urmă, inflaţia trebuia să se vadă într-un fel şi în acest curs. Pentru că în România nu sunt foarte multe supraproducţii de făcut, depindem foarte mult de relaţia cu Vestul, cu spaţiul euro, motiv pentru care multe produse care vin în România sunt raportat în preţ în euro. Motiv pentru care aş zice că mulţi dintre exportatorii despre care citim mereu în ZF, îşi doreau această depreciere, o creştere a cursului.

 

Cristian Hostiuc: Pentru că ei câştigă, importatorii, teoretic pierd, dar ei în realitate odată ce importă mărfurile la un curs mai mare, această creştere se transferă în preţ.

Felix Drăghici: Aici este de fapt inflaţia care accelerează acest lanţ, într-un moment în care să spunem că foarte multă marfă internă care poate fi controlată din punct de vedere al raportului de costuri nu există. Foarte multă marfă pe care românii o consumă în această perioadă, nu se produce în România. 

 

Cristian Hostiuc: Ar trebui să spunem că una din surprizele neplăcute ale acestui început de an consta în faptul că inflaţia a crescut în luna februarie a anului în curs, versus februarie 2020 la 3,16%.  

Felix Drăghici: E deja o cifră importantă.

 

Cristian Hostiuc: În condiţiile în care Banca Naţională are ca ţintă să atingă 2,5%. Deci Banca Naţională va trebui să nu mai reducă dobânzile pentru a readuce inflaţia pe culoarul de control. 

Felix Drăghici: Cred că e cumva un efect târziu şi al celebrei politici „wedgie lead growth”, pentru că a fost o mare sumă de bani în piaţă care a venit aproape de nicăieri, banii s-au ieftinit, în cele din urmă, oamenii au primit în mână mai mulţi bani, scăzut TVA la alimente, mai multe creşteri din acestea, în sistemul bugetar dar care se văd în cele din urmă într-o piaţă în care competitivitatea noastră nu a crescut peste noapte.          

 

Cristian Hostiuc: Perspectiva analiştilor este de creştere în continuare a cursului. Întrebarea este dacă va atinge în acest an 5 lei pentru un euro?

Felix Drăghici: Am citit la fiecare final de an, cel puţin din zona ING veneau tot timpul predicţii, păreau apocaliptice la acele momente pentru că noi vorbeam de un curs de  4,4 – 4,5 lei, şi tot timpul era dată această margine filosofică de 5 lei pentru un euro. Iată că a venit şi acel moment, care cel mai probabil va trece pentru că nu pare să oprească nimic această tendinţă de a duce euro în sus.

 

Cristian Hostiuc: Dincolo de inflaţie, vreau să spun că motivul principal al acestei creştri din ultima lună, din martie, este mai mult legat de ce se întâmplă în plan internaţional, acolo unde rezultatele bune din America şi perspectiva unei creşteri economice, mult mai ridicate decât aşteptările, îi determină pe investitori să retragă banii din zonele emergente cum ar fi România şi să ducă banii acolo. Şi acest lucru se vede şi pe piaţa de la Bucureşti, investitori care aveau titluri de stat româneşti le vând şi se duc în SUA, unde se aşteaptă să primească dobânzi mai mari. Şi aici va fi problema, ce se va întâmpla în România: Ministerul de Finanţe are nevoie de dobânzi mai scăzute.

Felix Drăghici: Ministerul are nevoie de bani în primul rând.

 

Cristian Hostiuc: Ministerul are nevoie de bani, dar la dobânzi mai scăzute. În schimb, piaţa cere în acest moment dobânzi mai mari.

Felix Drăghici: Costul de împrumut va creşte pentru că România nu este deloc în poziţia în care să poată să joace cum îşi doreşte. Practic, sunt anunţate pe Facebook tot felul de succese care vin la jocul pieţei, în niciun caz după meritele celor care licitează şi reuşesc să atragă nişte împrumuturi de 25 de miliarde anul trecut, poate anul acesta vor fi 15 miliarde sau 17 miliarde, cine mai ştie.

 

Cristian Hostiuc: Deci trebuie să fim conştienţi că cursul nostru, leu – euro, va creşte. Sunt şi motive interne legate de inflaţie şi de deficitul mare comercial care nu poate fi acoperit chiar atât de uşor de deficitul bugetar, în continuare foarte mare, şi de necesitatea ministerului de Finanţe de a se împrumuta şi nu scăpăm de împrumuturi în acest an.  

Felix Drăghici: Eu consider că avem nevoie de direcţie şi de lucruri care să arate investitorilor că România ştie unde vrea să meargă. Nu se poate ca Polonia să ajungă cel mai mare procesator al somonului, o ţară care pescuieşte foarte puţin somon, dar pentru că şi-a pus în cap asta a ajuns în acest punct. Nu se poate ca Polonia să fie principalul exportator de ceai din Europa, pentru că nu produce ceai, dar a reuşit să construiască mai multe facilităţi industriale printr-o politică şi gândire.

 

Cristian Hostiuc: Lasă că facem noi plantele, le exportăm acolo şi apoi le importăm la un preţ mult mai mare.

Felix Drăghici: Probabil că noi vom îmapcheta caterinca şi vom reuşi să exportăm acest sport naţional care este minunat.