Cu maşina la priză: Reţeaua de staţii electrice la nivel naţional ajuns la circa 1.000 de puncte şi s-ar putea dubla anul acesta. Cine sunt cei mai mari jucători?

Autor: Roxana Petrescu 31.03.2021

♦ Circa un sfert din totalul de staţii montate sunt de încărcare rapidă, restul clasice. Fiind o piaţă la început şi în absenţa unei platforme centralizate de monitorizare a acestor investiţii, datele sunt estimative, dar potrivit calculelor ZF, România are acum 1.000 de staţii electrice pe lângă cele circa 2.000 de benzinării clasice.

„Este dificil de urmărit această piaţă pentru că lipseşte o platformă care să colecteze datele în timp real pentru instalările la nivel naţional. La un moment dat, a existat dorinţa de a implementa un astfel de tool la nivelul Ministerului Transpor­turilor, dar proiectul a stagnat fiind vorba totuşi despre o investiţie în monitorizare destul de importantă“, spune Alexandru Teodorescu, CEO al grupului Renovatio, cel care se află în spatele reţelei e-charge.

Pornind însă de la informaţiile publice şi datele anunţate de investitori, numărul de staţii electrice din România se apropie de 1.000 de puncte de alimentare, circa 250 fiind staţii de încărcare rapidă.