Grupul de farmacii Dona a încheiat anul 2020 cu o creştere de 9%, până la 1,48 mld. lei. Grupul Dona se află între cele mai mari 20 de companii antreprenoriale din România

Autor: Georgiana Mihalache 31.03.2021

Grupul Dona, controlat de antre­pre­norul român Eugen Banciu, unul din­tre cei mai importanţi jucători din piaţa farma, care include lanţul de far­macii Dona şi distribuitorul de me­di­camente Dona Logistică, a înregistrat în 2020 afaceri cumulate de 1,48 mld. lei, în creştere cu circa 9% faţă de anul anterior.

Divizia de distribuţie a echilibrat vânzările grupului, în contextul în care farmaciile au fost „mai greu încercate“ în urma pandemiei.

În prezent, sunt 337 de farmacii Dona la nivel naţional, fiind a patra cea mai extinsă reţea farmaceutică după Catena, Dr. Max (Sensiblu) şi Help Net. În 2020, deşi pandemia de COVID-19 a mai oprit din avântul de achiziţie al marilor reţele, Dona a adăugat încă 35 de noi unităţi, din calculele ZF.

Istoria farmaciilor Dona a început în 1992, când medicul Eugen Banciu renunţa la o profesie în medicină pentru a înfiinţa prima farmacie.

Patru ani mai târziu, în 1996, punea bazele Farmexpert, distribuitor de medicamente, pe care urma să-l vândă în 2013 către Alliance Boots.