Enel devine liderul energiei verzi din România după ce preia un portofoliu de 1.000 MW solar şi eolian de la cel mai puternic dezvoltator de regenerabile, grupul Monsson, controlat de discretul om de afaceri Emanuel Muntmark

Autor: Roxana Petrescu 30.03.2021

Enel Green Power, divizia de energie verde a grupului de utilităţi Enel, a semnat un acord de dezvoltare în comun pentru 1.000 MW în proiecte eoliene şi solare în România cu grupul Monsson. Controlat de omul de afaceri suedez Emanuel Muntmark, Monsson este cel mai puternic dezvoltator de proiecte verzi din România, de numele său fiind legată investiţia Fântânele-Cogealac, un proiect eolian de 600 MW, ridicat de cehii de la CEZ, care a necesitat fonduri de 1 mld. euro.

“La începutul anului, Enel Green Power România a semnat un acord comun de dezvoltare pentru un portofoliu de proiecte de peste 1.000 MW cu Monsson Alma, membră a Monsson Group, cu afaceri în zona de dezvoltare şi construcţie de proiecte regenerabile şi cu o poziţie de lider în România şi Europa de Sud-Est. Proiectele vor fi gata de construcţie în următorii 3 ani şi vor acoperi 500 MW în eoliene şi 500 MW în solare. În plus, acordul prevede şi dezvoltarea a mai bine de 300 MW în baterii de stocare, o tehnologie care va permite tranziţia României spre un mix energetic sustenabil”, spune Sebastian Enache, business development manager în cadrul Monsson Group.

Enache mai spune că pentru dezvoltarea sectorului de regenerabile este obligatoriu ca România să clarifice legislaţia privind contractele de achiziţie pe termen lung şi cea privind dreptul de utilizare a terenurilor.

“Monsson plănuişte să dezvolte şi să construiască peste 2.500 MW, eolian şi solar, în următorii 10 ani”, a completat Enache.

Încă de anul trecut Enel a anunţat că va investi semnificativ în România, energia verde fiind una dintre principalele direcţii.

În România, Enel are circa 3 milioane de clienţi, grupul având controlul reţelelor de distribuţie din Banat, Dobrogea şi Muntea Sud, inclusiv Bucureştiul. Mai departe, Enel este unul dintre cei mai puternici investitori în energia verde locală, cu un portofoliu de 534 MW, din care 498 MW sunt montaţi în proiecte eoliene.

În România sunt circa 3.000 MW în proiecte eoliene, peste 16% din capacitate fiind contribuţia Enel. Italienii de la Enel au înregistrat anul trecut venituri de 1,39 miliarde de euro, în creştere faţă de nivelul de 1,37 de miliarde de euro din 2019, în România. Cel mai mare salt a fost făcut de EBITDA-ul grupului (profitul operaţional), activităţile locale generând 309 milioane de euro, cu 50% mai mult faţă de 2019.

Enel şi-a setat ca ţintă la nivel de grup pentru următorii zece ani tri­plarea capa­cităţii  in­s­talate în pro­iecte de energie ver­de, în ur­ma unui plan mamut de investiţii de cir­ca 60 de mi­liarde de euro. ţă­rile în care gru­pul are deja o prezen­ţă inte­gra­tă vor fi principala destinaţie a viitoarelor proiecte.