Mihai Bran, fondator Atlas, platforma de sanatate si wellbeing: Telemunca nu vine doar cu beneficii, ci şi cu probleme: burnout, stări de anxietate, insomnii

Autor: Cristina Bellu 31.03.2021

Mihai Bran, fondator Atlas, platforma de sanatate si wellbeing, consideră că munca de acasă nu aduce doar benficii angajaţilor, precum flexibilitatea şi autonomia, ci şi probleme, printre cele mai întâlnite numărându-se sindromul de burnout şi apariţia stărilor de anxietate.

“Telemunca nu vine doar cu beneficii - flexibilitate, autonomie, creşterea productivităţii, ci şi cu probleme – izolarea socială, lipsa suportului din partea colegilor, angajaţii noi se pot adapta mult mai greu în mediul de lucru. Cele mai importante probleme se referă în principal la sindromul de burnout (sindromul epuizării profesionale-n. red.), stările de anxietate, care peste un anumit prag pot afecta funcţionarea persoanei în cauză, şi insomniile”, a spus Mihai Bran în cadrul videoconferinţei ZF HR Trends 2021 .

Ce a mai spus Mihai Bran:

Problema sănătăţii mintale a intrat pe agenda publică odată cu pandemia. Dacă înainte existau beneficii în zona sănătăţii somatice, existau abonamentele medicale sau asigurările care aveau această componentă de sănătate, odată cu debutul crizei sanitare, angajatorii au început să se uite către aceste programe pe zona sănătăţii mintale sau soluţii care să ofere suport angajaţilor.

Noi am dezvoltat platforma din 2016. Din experienţa mea de medic, mi-am dat seama că un astfel de instrument, care să digitalizeze interacţiunea dintre cei care au nevoie de consiliere psihologică şi specialiştii în domeniu ar putea să acopere stigma care însoţeşte de obicei aceste servicii şi să vină cu beneficii atât pentru angajat cât şi pentru angajator.

Mersul la psiholog sau la psihoterapeut este încă un subiect delicat. Programele trebuie implementate în organizaţie astfel încât angajaţii care consideră că au nevoie de acest gen de serviciu să meragă natural către ele. O componentă importantă pe care aceste programe ar trebui să le includă este aceea de educaţie.