(P) 13 oraşe din Uniunea Europeană au semnat acordul Green City. Niciunul dintre ele nu este din România

Autor: Publicitate 31.03.2021

  Ce este Green City?

Conform unui comunicat de presă disponibil pe pagina oficială a Comisiei Europene, la 21 ianuarie 2021, 13 oraşe din state precum Finlanda, Grecia, Portugalia sau Spania au semnat acordul Green City, un demers comun de promovare şi recompensare a oraşelor care fac eforturi considerabile de protejare a mediului înconjurător. Oraşele care aderă la acest acord îşi stabilesc obiective ambiţioase pe care să le atingă cel mai târziu în 2030 din diverse arii de acţiune precum: aer, apă, natură şi biodiversitate, economie circulară şi risipă, dar şi zgomot.

Concret, nu există oraş din România care să fie printre liderii din domeniu, deşi la nivelul publicului larg şi al societăţii civile interes pentru o mai bună calitate a vieţii există. Doar 13 oraşe din alte ţări membre au ales să înceapă lupta pentru o Europă mai curată şi mai sănătoasă.

Între timp, în oraşele României, deşi pandemia Covid 19 a limitat circulaţia persoanelor şi a redus traficul, cetăţenii se plâng pe reţelele de socializare că nu găsesc uşor locuri de parcare, că pierd timp şi bani stând în trafic şi că nu sunt suficiente spaţii verzi.

Centrele de tip Park and Ride la intrările în marile oraşe – un drum către oraşe mai curate?

Este nevoie de noi locuri de parcare sau de gestionarea eficientă a celor existente? Lipsa locurilor de parcare sau dificultatea găsirii rapide a unui loc de parcare, în special în marile oraşe, vine la pachet cu multe probleme – stres zilnic, pierderi de timp şi de bani, dar şi poluare.

Cum putem să câştigăm timp în trafic, cum putem să protejăm mai mult mediul înconjurător şi cum să facem să nu mai pierdem bani? Sunt doar câteva întrebări la care îşi doresc răspuns multe părţi interesate. O posibilă rezolvare pot fi obiectivele de tip park and ride realizate în parteneriat public privat. Pentru o bună gestionare a acestora administratorii pot apela cu încredere la unul dintre liderii pieţei de furnizare şi integrare a sistemelor automate de parcare cu plată, Tritech Group. Instalarea unui sistem automat de parcare cu plată eficient poate aduce o întoarcere rapidă şi eficientă a investiţiei şi poate asigura rentabilitatea obiectivului din punct de vedere financiar. Totodată, mai multe centre de tip Park and Ride pot contribui la combaterea poluării şi la un mediu înconjurător mai curat.

Ce avantaje pot aduce obiectivele Park and Ride utilizatorilor la nivel de ansamblu? Dar la nivel individual?

Pe scurt, dacă şoferii vor apela la servicii de parcare bine gestionate şi vor folosi transportul în comun pentru a circula în zonele centrale ale oraşelor, nivelul calităţii aerului va creşte. În locul traficului aglomerat vor putea fi amenajate spaţii verzi. La nivel individual cetăţenii pot face economii considerabile prin reducerea costurilor pentru combustibil şi întreţinerea autovehiculelor.