Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Aurel Bernat, CEO BT AM: Impozitarea la sursă ar fi un mare beneficiu pentru orice viitor investitor la Bursă. Simplificarea mecanismului este cheia pentru a atrage mai mulţi investitori

Autor: Liviu Popescu 01.04.2021

„Orice este un hop atât timp cât trebuie să faci mai mult decât să dai un simplu click sau atât timp cât ai avea opţiunea de a a nu face absolut nimic şi lucrurile să se rezolve de la tine. Ca un administrator de fond de investiţii mi s-ar părea firesc ca reţinerea impozitului să poată să fie făcută la sursă“, spune Aurel Bernat, director general al BT Asset Management, unul dintre cei mai mari administratori de investiţii din România.

Un investitor care a ob­ţi­nut profit prin Bursă peste un anumit prag în anul 2020 are obli­gaţia de a com­pleta şi de­pune Declaraţia Unică la Agenţia Naţională de Admi­nis­trare Fiscală (ANAF) până la 25 mai 2021. Dar nu doar inves­tito­rul care tranzacţionează pe cont propriu, ci şi cei care investesc prin fondurile mutuale.

„În momentul de faţă investitorii care au avut în anul precedent, adică în 2020, retrageri din sume din fondurile în care au investit au obligaţia să depună la ANAF decla­raţia unică. Depunerea bineînţeles că funcţionează electronic, dar sunt mai mult clickuri pe parcurs care trebuie făcute“, spune Aurel Bernat.