Dosarul HP-CNAS al informatizării sănătăţii, trimis în judecată de DNA. Fostul şef al gigantului american HP şi-a recunoscut vinovăţia. Cât ar fi costat umflarea costurilor pentru stat cu 8 mil. euro – mită de 695.000 de euro pentru doi şefi ai instituţiei

Autor: Adrian Seceleanu 01.04.2021

Dosarul care priveşte o compo­nentă a celui mai controversat proiect de informatizare derulat vreodată de statul român - implementarea siste­mului de IT de la Casa Naţională de Asi­gurări de Sănătate - care a fost înso­ţit de suspiciuni de corupţie încă de la atribuirea sa în 1999 - a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anti­corupţie, inculpaţi în cauză fiind doi foşti preşedinţi ai CNAS, dar şi subsidiara gigantului american din IT Hewlett - Packard (care în prezent are numele Enterprise Services) pentru un pre­judiciu care ar fi ajuns la 8 mil. de euro şi care ar fi fost provocat prin taxa­rea la un preţ mărit artificial a unor servicii executate de subcontractori în proiect.

DNA precizează că foştii şefi ai CNAS - mai exact Vasile Ciurchea şi Irinel Popescu - ar fi pretins şi primit mită de la HP de 525.000 de euro, respectiv de 170.000 de euro pentru a accepta majorarea costurilor pentru stat cu circa 8 mil. euro. În formularea acuzaţiilor DNA precizează că se bazează pe recunoaşterea vinovăţiei a celui care ar fi dat mita - fostul şef al HP România din acea perioadă, care a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei care îl scapă de executarea unei pedepse cu închisoarea.