Agroserv Măriuţa, compania din spatele brandului Lăptăria cu Caimac, are aprobare pentru derularea unui plasament privat de acţiuni. BT Capital Partners, desemnat consultant şi intermediar

Autor: Tibi Oprea 01.04.2021

Agroserv Măriuţa, compania care deţine brandul de lactate Lăptăria cu Caimac, a anunţat joi seară la Bursa de Valori Bucureşti că a primit pe 15 martie aprobarea acţionarilor pentru majorarea capitalului social cu suma de 43.100 de lei, până la 173.100 de lei, prin emiterea unui număr de 431.020 de acţiuni noi, respective derularea unei oferte de vânzare de tipul plasamentului privat

“Derularea unei oferte de vânzare a Acţiunilor, de tipul plasamentului privat (o ofertă care va fi adresată unui număr mai mic de 150 de persoane fizice sau juridice, indiferent de calitatea acestora de investitori calificaţi”, este una din hotărârile AGA publicate joi seară la BVB.

În cadrul ofertei de vânzare acţiuni vor avea drept de subscriere atât acţionarii existenţi, cât şi orice altă persoană interesată. Acţiunile nou emise şi rămase nesubscrise urmează a fi anulate, prin intermediul unei Decizii a Administratorului Societăţii. Dreptul de preferinţă al tuturor acţionarilor Societăţii a fost ridicat.

Totodată, a fost aprobată “desemnarea BT Capital Partners (…) în calitate de Consultant Autorizat şi Intermediar, în vederea prestării serviciilor specifice pieţei de capital”.

„Încă nu ştim ce cotă vom vinde. Noi pregătim realizarea unei staţii de spălare sticle şi borcane cu sistem de recuperare. Am aplicat pentru un grant de fonduri norvegiene pentru că este o investiţie foarte mare, în total sunt 9 milioane de euro, iar pentru un IMM în România este un fel de muntele Everest. În funcţie de răspunsul de acolo, de cifrele pe care le putem obţine sau dacă ne dau ceva, pentru că nu e garantat şi nici ca la fondurile europene, unde dacă îndeplineşti condiţiile şi ai scor suficient de mare primeşti, free float-ul va fi mai mic sau mai mare, începând de la 15% până poate pe la 20%-25%. Cu acest grant şi cu emisiunea de acţiuni am vrea să avem un mix ca să putem face partea cea mai grea a investiţiei, staţia care costă în jur de 5-5,5 milioane de euro. Este o investiţie foarte mare şi nu o putem porni până nu suntem siguri că avem 100% acoperită această primă etapă“, a declarat Adrian Cocan pentru ZF la finele anului 2020.

Agroserv Măriuţa a listat pe 8 decembrie prima emisiune de obligaţiuni a societăţii la Bursa de Valori Bucureşti (SMT), fondurile de 3 mi­lioane de euro urmând a fi folosite pentru dezvoltarea fabricii, extinerii secţiei de producţie şi construcţia unui depozit nou. Obligaţiunile MILK25E sunt denominate în euro, au scadenţa în noiembrie 2025 şi o dobândă de 5,25% pe an.

Producătorul de lactate are în plan investiţii de 16 milioane euro în următorii ani, printre obiectivele vizate regăsindu-se şi construirea unei staţii de biogaz şi a unui sistem de recuperare şi de refolosire a sticlei.

Agroserv Măriuţa a încheiat anul 2019 cu venituri de 63,2 milioane lei, în creştere cu 30% faţă de anul precedent. În primul semestru al anului curent, veniturile au însumat 37,6 milioane lei, cu 40% peste nivelul din perioada similară din 2019.

Managementul societăţii estimează că veniturile vor totaliza aproape 70 milioane lei în 2020, urmând ca acest indicator să crească şi în următorii ani, astfel că pentru 2025 estimările indică venituri totale de aproape 142 milioane lei.

Compania a fost înfiinţată în anul 1994 şi până în 2018 a avut exclusiv activităţi agricole, cultură mare (grâu, orz, rapiţă, triticale, porumb, lucernă şi altele, pe o suprafaţă de 3000 ha) şi fermă de vaci de lapte (cu peste 2700 animale). Începând cu anul 2018 a pus în funcţiune o fabrică de lactate şi a lansat brandul Lăptăria cu Caimac. Compania are propria fermă, iar fabrica de procesare a presupus o investiţie de peste 5 milioane euro.

Agroserv Măriuţa este controlată integral de familia Cocan – respectiv 98% de Cocan Mădălina Oana (manager marketing al companiei), iar restul de 2% revin lui şerban Nicuşor (tatăl Mădălinei Cocan) şi lui Adrian Cocan (soţul Mădălinei Cocan).