OMS critică Europa: Vaccinarea pe continentul european este un proces „inacceptabil de lent”

Autor: Dorin Oancea 02.04.2021

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a criticat ritmul procesului de vaccinare împotriva coronavirusului în Europa, caracterizat drept „inacceptabil de lent”, conform BBC.

De asemenea, organizaţia spune că situaţia din regiune este mai îngrijorătoare decât a fost în urmă cu câteva luni.

Campaniile de vaccinare dintr-o mare parte a Europei au fost afectate de întârzieri, iar numărul infecţiilor este în creştere.

„Vaccinurile sunt cea mai bună cale de ieşire din această pandemie ... Cu toate acestea, vaccinarea este inacceptabil de lentă” şi prelungeşte pandemia în cea mai mare parte a Europei, a declarat directorul OMS pentru Europa Hans Kluge, într-un comunicat.

"Trebuie să grăbim procesul prin accelerarea producţiei, reducerea barierelor în calea administrării vaccinurilor şi utilizarea fiecărui flacon pe care îl avem acum", a adăugat el.

Între timp, el a spus că ţările UE vor trebui să impună restricţii şi alte măsuri pentru a compensa întârzierile.

Kluge a avertizat, de asemenea, că procesul de vaccinare, în ciuda vitezei sale reduse, riscă „să ofere un fals sentiment de securitate atât autorităţilor, cât şi publicului”.

Săptămâna trecută s-a înregistrat o creştere a transmiterii Covid-19 în majoritatea ţărilor din regiunea europeană a OMS - care include mai mult de 50 de ţări şi se întinde din Groenlanda până în estul Rusiei. Au existat 1,6 milioane de cazuri noi şi aproape 24.000 de decese, a spus OMS.

Doar 10% din cele aproape 900 de milioane de persoane din regiune au primit prima doză de vaccin.

Regiunea este a doua cea mai afectată zonă din toate regiunile lumii, numărul total de decese apropiindu-se rapid de un milion şi numărul total de cazuri urmând să depăşească 45 de milioane.

OMS a avertizat, de asemenea, cu privire la riscurile unei răspândiri mai mari asociate cu mobilitatea crescută şi numărul de întruniri în următoarele sărbători religioase de Paşte şi Ramadan.

27 de ţări din cele peste 50 incluse în regiunea OMS Europa au implementat blocaje parţiale sau complete.