ALEPH STORY: Dacă lucrezi de acasă, firma îţi poate plăti…factura la lumina! O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

Ziarul Financiar 02.04.2021

O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist ZF, şi Dan Pavel, editor – prezentator la Aleph News- ŞTIU.

 

Adelina Mihai: „Aprinde lumina, că plăteşte şeful” este o realitate cu care s-ar putea confrunta câteva sute de mii de angajaţi care lucrează astăzi în regim de telemuncă. Despre ce este vorba?

Dan Pavel: Despre o promisiune sau nu ştiu, să spunem aşa, un vis al angajaţilor care lucrează de acasă, ca şeful să le mai dea nişte bani în plus. E vorba mai exact de o reinterpretare a unei legi care exista înainte de pandemie şi care spune că firmele pot plăti utilităţile sau o parte din utilităţi angajaţilor care lucrează de acasă. S-ar putea potrivi la fel contextului în care ne aflăm acum şi probbail ne vom afla şi în următorii ani, pentru că aici se naşte o discuţei, pe bună dreptate. Angajaţii care lucrează de acasă spun „eu consum nişte curent ca să ţin laptopul în priză sau plătesc un abonament de internet de mare viteză ca să pot fi eficient şi productiv”. Mi se pare că discuţia nu e chiar atât de simplă şi nu cred că vom ajunge la vreo lege sau regulă clară în sensul ăsta pentru că în primul rând nu cred că ăsta e viitorul sau nu putem spune în acest moment că aşa va fi de acum încolo, oamenii vor lucra de acasă. Cred că e o treabă de moment, care probabil va mai ţine o perioadă, nu ştiu să spun cât, dar un an doi, până mai dispare frica, după ce trece pandemia. Apoi cred că toată lumea va tinde să se întoarcă la viaţa de dinainte, adică angajaţii la birouri.

 

Adelina Mihai: Dacă ne uităm la ce s-a întâmplă pe plan internaţional vedem că sunt în continuare două tabere. Dacă Microsoft şi Google şi-au făcut deja planurile să îşi aducă o parte din angajaţi la birou, Spotify, spre exemplu, ăşi va lăsa pentru totdeuna angajaţii să lucreze de acasă. Eu sunt foarte curioasă ce se va întâmpla în România. Noi vorbim despre acea cheltuială suplimentară pentru angajtor, dar să nu uităm că angajatorii i-au lăsat pe angajaţi să ia acasă laptopurile şi calculatoarele acasă, dacă aveau posibilitatea, unii au luat şi scaunele de birou acasă, alţii au dat bani angajaţilor să îşi facă birou acasă. Pe de altă parte, cine nu a putu negocia cu proprietrul clădirii de birouri prea mult a rămas cu o factură de câteva sute de mii de euro pe lună, pe care a plătit-o în pandemie.

Dan Pavel: Aşa este, probabil că vor fi domenii, cum ai dat şi tu exemple de companii foarte mari în care lucrează cel mai mult IT-şti. Ok, asta era discuţia şi înainte de pandemie. IT-ştii, cei mai mulţi dintre ei, lucrau de acasă. Nu ştiu dacă s-a pus până acum problema asta, dacă vreun IT-st a impus companiei pentru care lucra să-i plătească factura la curent. De asta zic că discuţia nu e atât de simplă şi nu cred că se opreşte, aşa pare o glumă. Adică mi se pare imposibil de pus în practică. Cum dovedesc eu sau cât ar trebui să îmi plătească angajatorul din cei 47 de lei, cât plătesc la curent, că e posibil ca 45 de lei să fie cheltuiala mea cu lumina, maşina de spălat. E greu de spus, probabil vor fi tot felul de avantaje sub forma celor pe care le-au dat cei de la UiPath, cei 1.000 de dolari în momentul în care a început pandemia, prin martie anul trecut, o treabă de bun simţ prin care UiPath le-a spus angajaţilor din Bucureşti veţi rămâne acasă, nu veţi avea condiţiile de la sediul din Bucureşti, trebuie să vă amenajaţi un colţ de lucrat eficient de acasă. Şi le-au acordat aceste vouchere cu care ei putea să îşi cumpere mobilier pentru birou. Unii le-au folosit, alţii nu, cei mai mulţi le-au folosit parţial, îmi spunea unul dintre prietenii care lucrează acolo şi l-a cumpărat, dar atât. Sub forma asta mă gândesc că se vor purta discuţiile de acum încolo, în domeniile în care oamenii vor lucra de acasă. Nu mi se pare că poate fi o condinţi pe care o poate pune angajatul la interviu, să spună „sunt de acord cu oferta, cu salariul, cu bonuri de masă, dar vreau să-mi plăteşti şi netul de acasă”. Vor fi probabil mici atenţii pe care companiile le vor acorda.

 

Adelina Mihai: Este adevărat, însă, această portiţă lăsată în lege dă de gândit avocaţilor, că această situaţie a fost sesizată de Ioana Cazacu de la casa de avocatură Popovici Niţu Stoica şi Asociaţii, care a avut un punct de vedere foarte valid în acest domeniu. E ok să ne punem semne de întrebare dar ce o să facem când o să ne trezim cu primele procese în acest domeniu?

Dan Pavel: Îmi e greu să cred că la forma pe care am prezentat-o noi aici poate cineva să ajungă la un proces. Nu îmi dau seama cât de mari pot fi cheltuielile de acasă astfel încât să te duci la angajator şi să-i pui condiţia asta, trebuie să îmi plăteşti utilităţile de acasă. Pe de altă parte, ca să ne dăm seama puţin de cum va fi de acum încolo, pe o perioadă limitată sau nu, hai să ne gândim cum a fost cu sectorul IT-ştilor, înainte de pandemie, cum munceau IT-ştii. Munceau de acasă, nu sunt numai avantaje aici.

 

Adelina Mihai: Unii munceau de acasă. Alţii erau la birou, răsfăţaţi cu fructe în fiecare zi, masă caldă şi Prosecco.

Dan Pavel: Corect, trebuia să specific la compania de care pomeneam mai devreme. Mă refeream la IT-ştii care lucrau de acasă pentru companiile din România sau pentru cele din străinătate. Nu erau 100% fericiţi de treaba asta, că lucrau de acasă şi nu interacţionau zi de zi cu colegii şi aveau plusuri şi minusuri. Unii cheltuiau curent şi internet de mare viteză acasă, alţii, pe cheltuiala lor se duceau şi închiriau un birou într-un spaţiu comun din Bucureşti.

 

Adelina Mihai: Pentru că le şi permitea salariul.

Dan Pavel: Pentru că le permitea salariul, asta spun, că din banii lor oamenii se duceau şi încercau să facă cumva să aibă condiţii mai bune. Dacă nu, rămâneau acasă şi cheltuielile se compensau. Ok, chelutieşti în plus la curent sau la net, nu mai dai banii pe transport în schimb. Stai aşa că e o economie foarte mare acolo, banii pe mâncarea pe care o consumi la birou. Aşa că mi se pare că balanţa se echilibrează.