Ce se mai întâmplă pe piaţa de agricultură: Egipt, Arabia Saudită sau Filipine sunt principalele destinaţii în care ajung cerealele româneşti. Primii zece importatori cumpără 6 mil. tone de cereale, adică 60% din cantitatea totală exportată

Autor: Florentina Niţu 10.04.2021

♦ România se află în top zece exportatori mondiali de cereale, unde lider este Rusia ♦ Principalele pieţe de export pentru cerealele româneşti sunt cele din Asia ♦ În 2020, România a exportat 11,4 milioane de tone de cereale în valoare de 2,16 mld. euro.

România este unul dintre primii cinci exportatori de cereale din Uniunea Europeană, cu peste 70 de destinaţii în portofoliu, cele mai importante fiind în Asia, în Orientul Mijlociu sau zona de sud-est. Egipt, Arabia Saudită sau Filipine sunt principalele ţări în care România a exportat cereale în 2020, în valoare de aproape jumătate de miliard de euro, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

„Suntem tributarii traderilor străini şi exportăm cerealele româneşti acolo unde au semnat ei contracte economice. Arabia Saudită nu poate produce cereale şi atunci ia din bazinul Mării Negre, din Rusia, Ucraina şi România. Practic, vindem acolo unde au traderii pieţe deschise, pentru că statul român nu mai are calitatea de a deschide noi pieţe, cum fac, de altfel, alte state europene, chiar şi din estul Europei”, a explicat Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Pro Agro, ce cuprinde cele mai mari asociaţii şi uniuni din agrobusiness.