Tranzacţie surpriză. Daniel Boaje, cel care a condus McDonald’s România, cumpără franciza a 10 restaurante McDonald’s din Austria de la Dietmar Kuhn. El a încasat anul trecut 12 mil. euro pentru pachetul de 10% pe care îl deţinea la McDonald’s România

Autor: Cristina Roşca 10.04.2021

Daniel Boaje, fostul CEO şi acţionar minoritar al McDonald’s România, preia franciza a zece restaurante ale gigantului american din Austria, mai exact din Graz, Feldkirchen bei Graz şi Seiersberg. Executivul român cumpără franciza de la antrepre­norul Dietmar Kuhn.

În Austria McDonald’s are 196 de restaurante, fiind unul dintre principalii operatori, conform datelor de pe site-ul propriu. Aproximativ 85% dintre acestea sunt operate în sistem de franciză, existând 45 de francizaţi.

Pe plan local businessul gigantului american din piaţa de restaurante fast-food e operat tot în franciză, dar de un singur partener.

Daniel Boaje a încasat în vara anului trecut 12 milioane de euro pentru pachetul de 10% pe care îl deţinea la McDonald’s România. El a ple­cat în 2020 de la conducerea lanţului de res­tau­rante după aproape un deceniu şi tot atunci şi-a vândut pachetul de 10% din acţiuni.

Cumpărătorul a fost grupul maltez Premier Capital care a devenit astfel singurul acţionar al companiei care operează businessul McDonald’s pe plan local. Maltezii au devenit acţionarii acestei afaceri acum cinci ani când au preluat franciza McDonald’s în România. Tot atunci a intrat şi Daniel Boaje în acţionariat cu 10% din titluri, continuându-şi totodată mandatul de executiv. Până la începutul lui 2016, lanţul american de restaurante de tip fast-food îşi opera businessul direct.