Compania care operează restaurantele KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, raliu de 10% luni la bursa de la Bucureşti pe fondul promisiunilor lui Cîţu de redeschidere a economiei

Autor: Liviu Popescu 05.04.2021

Compania care administrează în sistem de franciză restaurantele KFC, Pizza Hut şi Taco Bell înregistrează o creştere semnificativă luni după-amiază la bursa de la Bucureşti în contextul în care promisiunile premierului Florin Cîţu, de redeschidere treptată a economiei de la 1 iunie, fiind prima estimare publică de până acum, au un impact pozitiv asupra sectorului HORECA.

Astfel, la ora 14:45 acţiunile companiei Sphera Group (simbol bursier SFG), incluse în structura indicelui principal, se apreciază cu aproape 10% la 17,35 lei pe unitate, la o capitalizare de circa 673 milioane de lei. Tranzacţiile se ridică la aproximativ 300.000 de lei, arată datele BVB. Spre comparaţie indicele principal BET urcă uşor la 11.312 puncte.

“Cred că anunţul prim-ministrului în legătură cu redeschiderea treptată a economiei începând cu 1 iunie (fiind prima estimare publică de până acum) are un impact pozitiv asupra sectorului HORECA şi implicit asupra companiei Sphera, care a fost puternic afectată în ultimul an”, spune Antonio Oroian, broker al Goldring.

Luni la ora 12:00 premierul Cîţu a anunţat înfiinţarea unui comitet interministerial care să asigure „revenirea la normalitate” din 1 iunie.

„Avem nevoie să arătăm românilor momentul în care vom reveni la normalitate. 1 iunie este primul pas pe care îl văd. Nu e o revenire 100%, dar e primul pas şi trebuie pregătit. De aceea avem acest comitet interministerial în care sunt implicate toate ministerele pentru că toată economia trebuie să fie implicată”, a declarat luni premierul, citat de agenţia de presă Mediafax.

Acesta a anunţat că revenirea la normalitate depinde de campania de vaccinare şi de atingerea unui prag de 5 milioane de persoane imunizate la 1 iunie.

„Este o condiţie necesară pentru a putea trece mai departe. Trebuie să avem acest număr de persoane vaccinate. Nicio altă măsură nu ne ajută să redeschidem economia”, a spus Florin Cîţu.

Sphera a raportat pentru 2020 o pierdere netă de 2,3 mil. lei lei (excluzând impactul adoptării IFRS 16), faţă de profitul de 64 mil. lei obţinut în 2019, în timp ce vânzările în restaurante s-au cifrat la 710 mil. lei, echivalentul unei scăderi de 25,6%.