ZF Live. Károly Borbély, Hidroelectrica: Investitorii externi deja au început să analizeze Hidroelectrica şi se uită cu mare atenţie la companie. Contează mai puţin dacă listarea se face la final de an sau în primăvara lui 2022

Autor: Alexandra Matei 09.04.2021

Károly Borbély, membru în consiliul de supraveghere şi preşedinte al comitetului de strategie listare prin ofertă publică iniţială (IPO) al Hidrolectrica, spune că investitorii de pe pieţele externe au început deja să analizeze cel mai mare producător de energie electrică din România şi că aceştia se uită cu „mare atenţie“ la compania de stat.

De aceea, consideră el, contează mai puţin dacă această listare se va face la finalul anului sau anul următor în primăvară, dat fiind statusul legii PSD promulgată de Iohannis în toamna anului 2020 care îngheaţă pentru doi ani listările de stat, ci este important mai degrabă ca paşii spre bursă să fie făcuţi corect şi în termeni legali.

„Credem că o vânzare de 10-15% din Hidroelectrica ar aduce foarte multe beneficii acestei companii. Legea (care îngheaţă listările de stat pentru doi ani – n.red) a fost abrogată în Senat. Cred că o lună este o perioadă suficientă pentru promulgare. După ce se promulgă legea, guvernul trebuie să stabilească o comisie de privatizare, iar procedura de achiziţie probabil va începe în vara acestui an, nu mai devreme. Cred că 2-3 luni vor fi suficiente pentru alegerea unui consultant. Pentru noi, este important ca toţi paşii să fie făcuţi legal. Contează mai puţin dacă această listare se va face la finalul anului sau anul următor în primăvară“, spune Károly Borbély la emisiunea zilnică de business ZF Live.