Gospodăriile est-europene preferă siguranţa şi profituri zero în faţa câştigurilor grase dar riscante pentru banii puşi deoparte

Autor: Catalina Apostoiu 10.04.2021

Intrările aproape record înre­gistrate în ultimele luni de fondurile mutuale poloneze sunt poate o mană cerească pentru industria mana­ge­rilor de active a ţării, de 291 miliarde de zloţi (62,83 mld euro), dar nu şi pentru clienţii săi, scrie Bloomberg.

În condiţiile în care depozitele bancare aduc dobânzi foarte mici sau chiar zero, polonezii au luat cu asalt fondurile mutuale, ritmul investiţiilor în această direcţie fiind cel mai rapid de la criza financiară mondială. Totuşi, peste 80% din aceşti bani ajung în fonduri de obligaţiuni, expunând clienţii la pierderi semnificative într-o perioadă în care pieţele au început să se teamă de o creştere a inflaţiei.

„Clienţii din Polonia sunt în general destul de conservatori“, arată Piotr Zochowski, CEO al celui mai mare manager de fonduri mutuale, PKO TFI.

Situaţia pare a fi similară la nivelul Europei Centrale şi de Est, unde gospodăriile preferă în general siguranţa în detrimentul câştigurilor substanţiale pentru economiile lor. În Cehia, investitorii individuali au cumpărat mai multe acţiuni anul trecut, însă această categorie de active reprezintă în continuare doar o mică parte din economiile totale ale acestora. În Ungaria, o parte însemnată din economiile locale au mers către obligaţiuni guver­na­mentale pe cinci ani.

„Trebuie cu siguranţă să diversificăm modul în care polonezii fac economii, astfel încât clienţii să nu fie expuşi riscului schimbării tendinţelor de pe pieţe“, potrivit lui Tomasz Kubiak, director financiar al Bank Pekao. „Acesta este un proces, ne obişnuim cu toţii cu realitatea dobânzilor ultrascăzute“.

Prudenţa polonezilor pare justificată în condiţiile în care experienţa generală a investiţiilor în acţiuni locale nu este deloc una stelară, arată Zochowski de la PKO TFI.

Pierderile temporare legate de fondurile de obligaţiuni nu reprezintă o noutate pentru investitorii polonezi şi nu vor determina probabil o schimbare dramatică a abordării acestora, potrivit lui Rafal Boguslawski, director de strategie la Analizy Online, care monitorizează evoluţia fondurilor poloneze.

„Totuşi, dacă inflaţia va continua să crească în a doua jumătate a anului, noii investitori în fonduri de obligaţiuni vor fi dezamăgiţi“.