Centrala de la Iernut, cea mai mare investiţie a statului în energie, se transformă într-un imens scandal: Romelectro dă în judecată Romgaz. „Situaţia din piaţă e groaznică. Lipsa proiectelor ne-a sărăcit pe toţi”

Autor: Roxana Petrescu 06.04.2021

Proiectul centralei pe gaze de 269 mil. euro s-a transformat într-un imens eşec, 184 de companii subcontractante, dintre care 155 IMM-uri locale, primind direct lovitura. „A fost un concurs de vinovăţii“, spun surse din piaţă.

Romelectro, cel mai mare contractor românesc pentru proiecte energetice, dă în judecată Romgaz după ce producătorul de gaze deţinut de stat a reziliat contractul pentru dezvoltarea centralei de la Ienut, o investiţie de 269 de milioane de euro. Centrala pe gaze de 430 MW trebuia să fie gata în 2019, aceasta fiind prima investiţie majoră de la zero derulată de statul român din ultimii 30 de ani.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2019, după ce a fost publicată OUG 114 cu prevederile ei pe domeniul construcţiilor, noi am notificat beneficiarul (Romgaz) de mărirea substanţială a salariului minim. Am făcut acest lucru pentru toţi bene­ficiarii noştri. În cazul Romgaz, actul adi­ţional care prevedea această majorare, de 4 milioane de euro, nu a fost semnat nici până acum”, spune Viorel Gafiţa, preşe­dintele Romelectro, firmă care în par­teneriat cu grupul spaniol Duro Fel­guera au câştigat, în 2016, contractul pentru centrala de la Iernut.

Ordonanţa menţionată de Gafiţa, OUG 114/2018, prevede pentru sectorul construcţiilor scutirea angajatorului de la plata contribuţiilor sociale pentru perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028, reducerea contribuţiilor sociale ale salariaţilor cu 3,75% şi un salariu minim brut de 3.000 de lei pentru angajaţii din construcţii, ceea ce înseamnă un salariu minim net de circa 2.352 de lei (aproape 500 de euro). Deşi a generat efecte pozitive, pentru proiectele deja aflate în derulare OUG s-a transformat într-o problemă uriaşă.

„Guvernul a scos apoi nişte HG-uri prin care anumite proiecte urmau să fie scutite de la prevederile ordonanţei, cum sunt cele pe fonduri europene sau cele care au fost scutite prin ordin de ministru, cum a fost cazul Sălii Sportului din Cluj. Centrala de la Iernut este un proiect inclus în Planul Naţional de Investiţii (PNI) şi în acest context ar fi trebuit şi el scos de la aplicarea prevederilor OUG. Am făcut nenumărate întâmpinări, am atras atenţia asupra concecinţelor, dar nu am rezulvat nimic, aşa că deodată proiectul a fost subfinanţat. Peste această situaţie, s-au suprapus şi întârzierile aduse de pandemie, întârzieri care, din nou, nu au fost acceptate de Romgaz”, completează Gafiţa.

184 de victime colaterale

Preşedintele Romelectro spune că din partea firmei au fost mobilizate toate rezursele pentru a continua investiţia, mai ales că impactul urma să fie resimţit de 184 de firme subcontractante, dintre care 155 de IMM-uri româneşti.

„Am ajuns la o datorie de 11 milioane de euro către furnizori. Am consumat toţi banii noştri, bani furnizorilor. Anul trecut am început lucrările pentru a proteja toate construcţiile. Vedem însă cum reglementările făcute sunt după principiul mai întâi tăiem şi apoi măsurăm sau, cum e cazul OUG 114, mai întâi dăm şi apoi calculăm să vedem de unde afectează investiţiile. Mai departe, am decis să acţionăm Romgaz în justiţie pentru că nu a semnat ajustarea preţului prin act adiţional.  Noi avem în derulare 16 contracte în valoare de 3,5 miliarde de lei cu firme din Ministerul Energiei şi peste tot avem probleme”, a mai precizat Gafiţa.

Romgaz, beneficiarul centralei de la Iernut, a anunţat la finalul săptămânii trecute că reziliază contractul cu Romelectro şi Duro Felguera, fără a explica motivele care au stat la baza acestei decizii.