România, una dintre ţările cu cel mai bun potenţial pentru hidrogen, subiectul momentului în energie: Chimcomplex sau Hidroelectrica analizează investiţii

Autor: Roxana Petrescu 10.04.2021

♦ România ar putea atrage investiţii de 775 de milioane de euro pe termen lung în unităţi de electroliză a hidrogenului, fiind al patrulea stat european în ceea ce priveşte potenţialul în acest domeniu ♦ Hidrogenul este unul dintre pilonii tranziţiei energetice la nivelul UE, deja unele firme locale făcând primii paşi în această direcţie.

Datele de la Hydrogen Europe, or­ganizaţie cu se­diul în Bruxelles care reprezintă inte­resele a peste 260 de com­panii din do­meniul hidro­ge­nului, arată că România ar putea atrage pe ter­men mediu-lung investiţii de 775 mil. euro în unităţi de electroliză cu o capacitate de circa 1.500 MW. Pe primul loc se află Olanda, stat care şi-a anunţat oficial înce­putul tranziţiei de la gaz spre partea de hidrogen, urmată de Spania şi apoi de Germania.

„Dezvoltarea tehnologiilor pe bază de hi­drogen trebuie susţinută prin investiţii în cer­cetare. Linde alocă global peste un sfert din bugetul de cercetare pentru dezvoltarea de tehnologii în vederea decarbonizării şi a tri­plării producţiei H2“, spunea recent Alexandru Bădescu, Head of On-site Account Management, Cluster South East Europe, Linde Gaz România, la ZF Power Summit.